Unik möjlighet för SFP

12.06.2016 kl. 15:00
Under de kommande 20 åren kommer världen att förändras mer än den gjort under de senaste 200 åren. Jag tror att vi ofta glömmer bort vilka krav på nytänkande detta ställer på alla som i olika forum är aktiva som förtroendevalda, men framförallt tror jag att vi har svårt att se vilken enorm möjlighet denna rasande takt av förändring och utveckling innebär för till exempel SFP som ett nationellt ännu litet men smart parti.

Vi har en unik chans att vara den kraft som inom olika sektorer går i bräschen för nya lösningar och koncept – att vara de som utvecklar morgondagens Finland  - som en del av Norden – i en global värld bestående av helt nya typer av nätverk, relationer och även ekonomisk värdeskapande logik.

 

SFP bör vara det parti som starkast bidrar till att skapa en positiv och kreativ mental atmosfär, möjliggörande lagstiftning samt marknadsdrivna forskningsplattformer med ambitionen att Finland blir världsbäst på fenomen som bl.a. robotisering, digitalisering, automation och artificiell intelligens – dvs. utveckling av intelligenta komponenter och drivkrafter som möjliggör ännu smartare lösningar – dvs. ett ännu högre förädlingsvärde – inom allt från energiteknologi och skogsindustri till bioteknologi, diagnostik, farmakologi, utnyttjande av inhemsk matproduktion samt informationshantering av globala varu- och värdeflöden samt utnyttjande av de möjligheter de arktiska områdena erbjuder.

 

Vi bör också tänka ut nya hållbara modeller för de nya förtjänstkoncept som kommer att dyka upp oavsett vi vill det eller ej – diskussionen kring Über-taxina är bara toppen av det isberg vi kommer att se.

 

Finlands exportmotor Österbotten hämtar in fler euron på årsnivå än de fem sämst exporterande landskapen gör sammanlagt. Det tvåspråkiga Borgå har efter Vasa det högsta industriella förädlingsvärdet per kapita i hela landet. I Åboregionen finns bl.a. unik varvsindustri och läkemedelsindustri för att nämna några exempel.

 

Det är ofta områden med ett starkt svenskt inslag som har störst potential att utveckla morgondagens globalt unika lösningar. Låts oss därför se till att - utan att förblindas av gårdagens förvaltningsgränser - aktivt utnyttja vår lokala och regionala makt i kombination med våra nationella och globala nätverk inom näringsliv, utbildning och forskning på ett sätt som gör att vi oavsett nuvarande regeringens passivitet eller aktivitet är de som går i bräschen för utvecklingen och visar vägen för Finland som en del av Norden i morgondagens värld – och att vi blir bäst på att utveckla modeller för ny ekonomi – som finansieringsgrund för ett ännu bättre medborgarsamhälle.

Joakim Strand

Gruppanföranden

Statsrådets redogörelse om internationell krishantering

Då vi reviderade vår krishanteringslag för drygt ett och ett halvt år sedan var många skeptiska till att Finland skulle delta i EU-operationer. Man var då rädd för att EU och FN av någon anledning skulle ha olika målsättningar. I dagens läge kan vi konstatera hur sammanflätat krishanteringsmålen är inom dessa båda organisationer. Detta visar även statsrådets redogörelse.
13.11.2007 kl. 15:16

Interpellation om kvaliteten i vård och omsorg och tillgången på yrkesutbildad personal

Oppositionens första interpellation under denna valperiod innehåller inte mycket nytt; oppositionen väljer att rikta in sig på redan bekanta frågeställningar som diskuterades redan under förra perioden. Trots att oppositionen påstår att interpellationen handlar om kvaliteten i vård och omsorg och tillgången på yrkesutbildad personal är det lätt att inse att interpellationen egentligen handlar om vårdsektorns löner.
03.10.2007 kl. 10:37

Remissdebatt om statsbudgeten för 2008

Det har nu gått ett halvt år sedan riksdagsvalet i mars och vi håller ännu på att slutföra det politiska maratonlopp som vi inledde i vintras. Oppositionen har hittat nya objekt för kritik och kräver nya satsningar. Regeringen håller däremot på med att förverkliga de målsättningar som vi gick till val med i mars – och vann valet med.
18.09.2007 kl. 15:35

Responsdebatt om budgetramarna 2008-2011

Jag vill tacka kollegerna i utskottet för en saklig behandling av statsfinanserna för de kommande fyra åren. Budgetramarna, som oppositionen förstås anser vara för snäva, är spikade med ansvar. Vi kan inte fördela pengar som vi inte har. Att sysselsättningsläget förbättras är en förutsättning för att vi skall kunna hålla en hög nivå på och utveckla servicen i framtiden. Nyheten om att BNP ligger på över 5 procent högre nivå än för ett år, att arbetslösheten är 1,6 procentenheter lägre än för ett år sedan och 60 000 fler är sysselsatta visar att Finland är på rätt väg.
19.06.2007 kl. 00:00

Regeringens rambudget för åren 2008-2011

Det är både rätt och klokt att försvara en ansvarsfull och strikt budgetpolitik. Det är rättvist gentemot kommande generationer. Då oppositionen vill använda mer av statens pengar, är det skäl att minnas att regeringens budgetutgifter är 180 miljoner större – hela 14 procent större - än föregående regerings budgetra-mar. Större utgiftsökningar än så, skulle vara ansvarslöst.
29.05.2007 kl. 15:15

Riksdagens 100-års jubileumsplenum

Då vi talar om historia, minns vi ofta bara de banbrytande skedena – de stora ögonblicken. Ändå är det så, att historien går framåt med små steg. Ibland så små att vi inte märker dem – förrän långt senare.
23.05.2007 kl. 14:30

Statsrådets meddelande om regeringsprogrammet

"Finland tillhör alla, oberoende av bostadsort, livssituation, modersmål eller etnisk bakgrund. Medborgarna skall garanteras rätten att påverka samt delta och vara delaktiga i beslutsfattandet". Denna markering i inledningen av regeringsprogrammet är viktig – och en stor utmaning för regeringen. Men det är också viktigt att säga ut att detta är regeringens vilja. Svenska riksdagsgruppen är mycket nöjd över det regeringsprogram som de fyra regeringspartierna har enats om under Matti Vanhanens ledning.
24.04.2007 kl. 15:30