Exporten får inte hamna i offside

09.06.2016 kl. 17:08
Finlands ekonomi växte med 1,6 % under årets första kvartal jämfört med det motsvarande kvartalet för ett år sedan. När exporten förhoppningsvis snart tar fart, behöver vi en fungerande infrastruktur för att Finland ska hänga med i utvecklingen, säger Anders Adlercreutz (SFP).

Just nu väntar Karleby hamn på att få finansiering för ett projekt om att fördjupa hamnen med en meter, eftersom två tredjedelar av godsen för tillfället måste fraktas i fartyg där ca 10 000 ton av fraktningskapaciteten blir oanvänd på grund av att hamnen inte är tillräckligt djup. Karleby hamn har en viktig roll som exporthamn och hamnen har investerat och utvecklat sin infrastruktur med över 100 miljoner euro sedan årtusendets början. Nu är det regeringens tur att inse att Karleby hamns fördjupningsprojekt måste komma igång, säger Adlercreutz.

 

I Sverige planerar man att fördjupa Luleå hamn. Finland måste reagera på Sveriges planer och se till att Karleby hamn inte hamnar i offside, säger Adlercreutz.

 

Situationen för Karleby hamn motsvarar den i Hangö, där Hangö hamn har hamnat i en flaskhals för att planerna för elektrifieringen av Hangö-Hyvingebanan har lagts på is. Både i Karleby och i Hangö är det risk för att exporten hämmas ifall regeringen inte inser behovet av att satsa på infrastrukturen.

 

För att inte sätta käppar i hjulen på vår egen export är det mycket viktigt att Finland gör nödvändiga förberedelser i tid för att exportkapaciteten skall finnas när den behövs. Vi får inte fjättra vår tillväxt, säger Adlercreutz.

Anders Adlercreutz

Gruppanföranden

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00

Responsdebatt om första tilläggsbudgeten

Trots att vi skött vår egen ekonomiska politik bra de senaste åren och kunnat både förbättra välfärden och korta av på vår statsskuld är vi mitt i den ekonomiska kris som startade i höstas på fastighetsmarknaden i USA och snabbt spred sig. Alla undersökningar pekar på att vi får lov att räkna med kärva år. Hur kärva de blir vet vi väl med säkerhet först efteråt. Nu måste vi hålla hjulen i rullning, stimulera sysselsättningen och upprätthålla tryggheten och basservicen för alla. Samtidigt måste vi ta sikte på en framtid där sysselsättningsgraden är hög, eftersom det utgör grunden för en hållbar välfärd.
18.03.2009 kl. 16:00