Henriksson välkomnar valfrihet

01.06.2016 kl. 09:34
Arbetsgruppen som utrett patienternas valfrihet i vårdreformen överlämnade idag sin rapport åt familje- och omsorgsminister Juha Rehula. Utredningsgruppen föreslår att valfriheten skulle genomföras via en tvåstegsmodell. I modellen skulle patienten först välja en social- och hälsovårdscentral, som erbjuder ett utbud av grundservice. Kunden skulle välja hälsovårscentral för minst ett halvt år åt gången.

- Jag är glad att arbetsgruppen föreslår en bredare valfrihet. Speciellt på större orter kan valfriheten förbättra möjligheterna till service på svenska. Utjämnandet av kostnader är också bra. SFP har länge efterlyst en sk. pengarna följer patienten –modell, som skulle möjliggöra en bred valfrihet. Modellen, om den genomförs bra, kan vara en injektionsspruta för småföretagare inom vård och omsorgsbranschen, säger svenska riksdagsgruppens ordförande Anna-Maja Henriksson.

Utredningsmännen föreslår att staten besluter om vilken service som hör till valfriheten och hur de olika servicealternativen ersätts. Staten skulle fastslå kraven på producenterna samt patienternas rättigheter och avgifternas storlek.

- Att jämställa kundavgifterna förbättrar möjligheterna till valfrihet. Kundernas möjligheter att få service förbättras om de fritt kan välja mellan offentliga, privata eller tredje sektorns producenter. Social- och hälsovårdscentralen får ändå inte bli en portvakt som bromsar upp tillgången till vård.

- Samtidigt är jag orolig för avsaknaden av de språkliga aspekterna i rapporten. Den fortsatta beredningen bör ta de språkliga rättigheterna i beaktande, och se till att de kommer med i valfrihetslagen. Någon språklig konsekvensbedömning lär vi ju inte få denna gång heller.

 

Anna-Maja Henriksson

Gruppanföranden

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00

Responsdebatt om första tilläggsbudgeten

Trots att vi skött vår egen ekonomiska politik bra de senaste åren och kunnat både förbättra välfärden och korta av på vår statsskuld är vi mitt i den ekonomiska kris som startade i höstas på fastighetsmarknaden i USA och snabbt spred sig. Alla undersökningar pekar på att vi får lov att räkna med kärva år. Hur kärva de blir vet vi väl med säkerhet först efteråt. Nu måste vi hålla hjulen i rullning, stimulera sysselsättningen och upprätthålla tryggheten och basservicen för alla. Samtidigt måste vi ta sikte på en framtid där sysselsättningsgraden är hög, eftersom det utgör grunden för en hållbar välfärd.
18.03.2009 kl. 16:00

Interpellation om regeringens ställningstagande till högre pensionsålder

Vi har upplevt dramatiska veckor i politiken, något som har sin naturliga bakgrund i det som har hänt i världsekonomin men som också har med vårt lands åldersstruktur och arbetsmarknad att göra. Med stor tillfredsställelse kan vi notera att förståelsen för regeringens framförda förslag till åtgärder börjar vinna allt större understöd.
11.03.2009 kl. 16:30