Interpellationsdiskussion kring Finlands riktning.

18.05.2016 kl. 15:00
Svenska riksdagsgruppen, gruppanförande Anna-Maja Henriksson 18.5 2016

Ärade talman!

 

Frågorna om välmående är högaktuella också i övrigt.  Regeringen väntas i morgon offentliggöra sina riktlinjer för jourreformen. Regeringen har tidigare meddelat att full dygnet runt jour centraliseras till endast 12 sjukhus. Det är också fullständigt oklart hur den grundläggande vårdens jour kommer att ordnas. Det är uppenbart att den centerstyrda regeringen har drabbats av en enorm centraliseringsiver. Avstånden till närmaste akutmottagning blir längre och det blir svårare att få brådskande vård i tid. Det är paradoxalt när man beaktar att vårdreformens mål är att medborgarna ska tillförsäkras jämlik vård och omsorg i hela landet.

 

Minister Rehula, hur förbättras medborgarnas likställdhet om tjänsterna koncentreras och avstånden till närmaste sjukhus blir längre?

 

Vi kan också fråga oss varför jourreformen genomförs med en så skyndsam tidtabell samtidigt som den egentliga vårdreformen åter är på väg att bli försenad. Det är inte förnuftigt. Jourreformen borde gå hand i hand med vårdreformen och inte lösryckt från den.  Nu ser det ut som om regeringen först vill lägga ner sjukhus, stänga fler förlossningsavdelningar och minska på jouren inom såväl specialiserad sjukvård som primärvård och först efter det bilda 18 nya landskap.

 

Statsminister Sipilä, vad är det för självstyre om regeringen i Helsingfors beslutar om sjukhus och hälsocentralernas jourverksamhet innan ansvaret för vården övergår till landskapen?

 

I en reform som denna är det avgörande viktigt att trygga medborgarnas språkliga rättigheter. Var och en ska ha rätt att få kvalitativ vård på sitt modersmål även i framtiden. Minister Rehula, kommer regeringen att imorgon presentera en grundlig konsekvensbedömning om hur medborgarnas språkliga rättigheter förverkligas i samband med jourreformen?

 

Avslutningsvis,

 

Det är med kunskap och kunnande, bildning, forskning och utbildning vi ska lyfta Finland. Därför vill SFP och Svenska riksdagsgruppen än en gång uppmana regeringen att ompröva sina, för landets framtid destruktiva beslut om nedskärningar i utbildningen och forskningen.

 

Svenska riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Gruppanförande i interpellationsdebatten om kommunservicen.

"Det är framför allt dags för kommuninvånaren att begära svar av sin kommunledning; Lovar ni att vi klarar oss i trettio år till utan att göra något? Kan min kommun garantera att jag får modern service om tjugo år med dagens strukturer?", sade Eva Biaudet i sitt gruppanförande.
07.03.2006 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om regeringens politik 2006

Våren har inletts med en presidentvalskampanj som förutom utrikespolitiken, också berörde många aktuella EU- och nationella angelägenheter. Finlands roll i världen kommer att vara intressant under årets gång. På sommaren tar vi över ordförandeskapet för EU, och då har vi en unik chans att visa att Finland är ett land som vill arbeta för ett EU där alla invånare skall känna sig respektfullt behandlade, sade Christina Gestrin.
09.02.2006 kl. 00:00

Responsdebatten om statsbudgeten för år 2006

Riksdagen har inte enbart ägnat tid åt att maktbalansen i säkerhetspolitiken den senaste månaden. Varje höst begår vi en liten maktkamp mellan riksdag och regering om vem som skall ha sista ordet i fråga om statsbudgeten. Trots att riksdagen har den slutliga budgetmakten är det bra om riksdagens ändringar ändå kan skötas i samråd med finansministeriet för att undvika tekniska misstag.
13.12.2005 kl. 00:00

Regeringens redogörelse om energi- och klimatpolitiken

Klimatförändringen är vår tids största globala miljöhot. Vi är inne i den första fasen av en lång process som saknar ett slut. Den generation som idag fattar beslut bär ett stort ansvar för kommande generationers möjligheter att leva och verka på jorden. Redan nu finns det skrämmande och varnande exempel på hur vissa ursprungsfolk varit tvungna ge upp sina urgamla traditioner då arktiska miljöns klimat förändrats så mycket. Det finns ett stort globalt intresse för att utveckla miljövänlig teknologi inom energiproduktionen.
30.11.2005 kl. 00:00

Statsrådets redogörelse om Europeiska unionens konstitutionella fördrag

Då nyhetsåret 2005 skall sammanfattas blir EU:s grundfördrag antagligen en av årets främsta poli-tiska nyheter. Det är kanske här ingen överraskning att säga att den franska omröstningen var en stor besvikelse för oss som trodde att det nya fördraget tom med sina brister var en förbättring från förut. Allra mest skulle ett lyckat slutförande av processen manifestera möjligheterna för att bygga vidare på ett starkt handlingskraftigt EU.
29.11.2005 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om Fortums optionsprogram

22.11.2005 kl. 00:00

Regeringens jordbrukspolitiska redogörelse

26.10.2005 kl. 00:00