Regeringen riskera hela landets livsmedelskedja med sin passivitet.

15.05.2016 kl. 12:58
De sista raterna av 2015 års jordbruksstöd har ännu inte kommit utan lovas innan slutet på juni. Inga förändringar gällande landsbygdförvaltningen har verkställts annat än att ministeriet deltar flitigare än tidigare i Mavis interna möten. Regeringen har inte lyckats få fram några åtgärder från EU för att kompensera de förluster som uppgår till hundratals miljoner som drabbat bondekåren på grund av Rysslands stängda gränser. Regeringen har heller inte levererat något svar på hur bönderna ska klara sin likvidetskris.

För nästan exakt två månader sedan samlades över 5 000 bönder och över 500 traktorer på Senatstorget i Helsingfors. Budskapet till landets regering var tydligt. Det är oacceptabelt att bönderna nästan ensamma står som betalare för stormaktspolitiken och handelsbojkotterna. Kräv kompensation från EU. Importerade livsmedel som framställts med metoder som skulle vara olagliga i Finland får inte längre jämställas med inhemska när den offentliga sektorn gör upphandlingar. Landsbygdsverket Mavi måste få ordning på utbetalningarna av jordbruksstöden. Det är fullständigt oacceptabelt att bönderna måste följa exakta datum som kan ge ödesdigra konsekvenser om man missar en dag, medan staten bara kan skylla på dåligt fungerande dataprogram och skjuta fram utbetalningarna av jordbruksstödet.

 

Både landets statsminister, finansminister och jord- och skogsbruksminister besökte demonstrationen. Det visades förståelse för jordbrukets katastrofala ekonomiska situation och bristfälligheterna skulle årgårdas. Nu två månader efter har inget hänt som påverkat situationen ute på gårdarna. De sista raterna av 2015 års jordbruksstöd har ännu inte kommit utan lovas innan slutet på juni. Inga förändringar gällande landsbygdförvaltningen har verkställts annat än att ministeriet deltar flitigare än tidigare i Mavis interna möten. Regeringen har inte lyckats få fram några åtgärder från EU för att kompensera de förluster som uppgår till hundratals miljoner som drabbat bondekåren på grund av Rysslands stängda gränser. Regeringen har heller inte levererat något svar på hur bönderna ska klara sin likvidetskris. Det talas om ett eventuellt krispaket men till dags dato har ingenting hänt.

 

Regeringen riskera hela landets livsmedelskedja med sin passivitet. Nu handlar det inte bara om de drygt 50 000 gårdar vi ännu har kvar. Det handlar om mera än 300 000 människor som får sin inkomst från livsmedelskedjan. Slutar spannmålsproduktionen, stänger foderfabrikerna och bryggerierna i vårt land. När svinproducenten upphör med sin verksamhet ska ingen tro att slakten och förädlingen i framtiden sker i Finland. I så fall kommer färdigt förädlade varor hit. Om växthusodlingen upphör så stänger också grönsakspackerierna. Kort sagt, hela kedjan står och faller med bonden, med modernäringen jordbruk.

 

Nu pågår vårsådden som är den mest intensiva arbetsperioden på våra gårdar. Vårsådden upptar för tillfället böndernas hela arbetstid. Däremot vet jag att det sjuder under ytan. Jag befarar att en ny eventuell bondemarsch till huvudstaden inte kommer att vara lika städad som den förra. Bästa regering, agera nu!

Mats Nylund

Gruppanföranden

Remissdebatt om statsrådets klimat- och energistrategi

Regeringen har avgivit en av de viktigaste redogörelserna under hela regeringsperioden. Klimat- och energifrågorna bildar idag en helhet som inte kan skiljas åt och som genomsyrar både den nationella och internationella politiken. Vissa ramvillkor är fastställda för Finlands energi- och klimatpolitik genom EU:s klimatpolitik och internatioenlla överenskommelser. Inom Eu har man kommit överens om att utsläppen av växthusgaser skall minska med 20%, energieffektiviteten förbättras så att energiförbrukningen minskar med 20% och andelen förnybar energi av den slutliga energiförbrukningen på EU-nivå ska öka till 20% till år 2020 jämfört med nivåerna år 1990. För Finland betyder det att andelen förnybar energi skall öka till 38 % från nuvarande 29%.
12.11.2008 kl. 16:15

Revisionsutskottets betänkande om informationsstyrning inom social- och hälsovården

Den första juni ifjol trädde lagändringen som innebär att revisionsutskottets uppdrag finns upptaget i grundlagen ikraft. Revisionsutskottets roll och arbete är viktigt. Att riksdagen har ett eget organ som på en allmän nivå övervakar användningen av statsfinanserna och kan påtala brister samt lyfta upp frågor till diskussion stärker riksdagens roll som det ledande statsorganet. Gällande just denna diskussion är det bara synd att såväl tidpunkt som tema sammanfaller med interpellationen vi diskuterade i tisdags.
16.10.2008 kl. 17:45

Remissdebatt om statsrådets innovationspolitiska redogörelse

Innovationspolitik är ett relativt abstrakt tema – och jag är inte helt säker på om redogörelsen som sådan lyckas räta ut alla frågetecken, eftersom de konkreta angreppssätten och åtgärderna emellanåt förblir aningen ogripbara. Detta berör alla teman som man spontant anser borde finnas med i innovationspolitiken: Utvecklingen och forskningen som en bas att stå på, behovet av finansiering och riskfinansiering, behovet av kunnande, kompetens och företagande samt de utmaningar som globaliseringen medför. Att på ett framgångsrikt sätt genomföra de förslag som statsrådet framför i redogörelsen kräver en väl genomtänkt och konkret verkställighetsplan som är förankrad i både budget och rambudget.
15.10.2008 kl. 16:15

Interpellationsdebatt om en hygglig nivå på primärvården

Att oppositionen väljer att interpellera just nu är ingen slump – vi har ju kommunalval om dryga två veckor. Men att diskutera primärhälsovården, som är en av de viktigaste kommunala serviceformerna, passar Svenska riksdagsgruppen alldeles utmärkt. Finland är ett välfärdsland. Värdig vård för alla är en av våra dyrbaraste grundlagsenliga rättigheter. Oberoende av var man bor, oberoende av ålder och sjukdom måste rätten till god vård också förverkligas i praktiken.
14.10.2008 kl. 15:15

Statsrådets redogörelse för genomförandet av integrationslagen

Finland är en del av Europeiska Unionen och en global värld där människor i större utsträckning än tidigare rör sig mellan länder och arbetsmarknader. Under de följande tio åren behöver Finland nya invandrare också av den orsaken att fler än hundratusen personer på grund av åldersstrukturen försvinner ur arbetslivet, många av dem i samhällets nyckelfunktioner.
07.10.2008 kl. 15:30

Remissdebatt om budgetförslaget 2009

Ett lands framgång beror på många saker, bland dem kunskap och kunnande, social rättvisa och jämlikhet samt naturligtvis sysselsättningen. Trots att det budgetförslag som nu presenterats inte som sådant särskilt har utgetts för att vara en sysselsättningsbudget finns det många element som stöder sysselsättning och företagande.
16.09.2008 kl. 15:45

Interpellation om tryggande av universitetens ställning och verksamhetsförutsättningar

Kompetens, företagsamhet och förnyelseförmåga utgör grunden för en ökad välfärd. Det slår regeringen Vanhanens program fast. Regeringen har i sitt program slagit fast att målsättningen för finansieringen av forskning och utveckling är att den offentliga finansieringen ska stiga till fyra procent av bruttonationalprodukten. Regeringen har även bestämt att den offentliga basfinansieringen till universiteten ska öka över hela linjen. Donationer till stöd för vetenskaplig verksamhet har dessutom redan i hög grad gjorts avdragbara i beskattningen.
21.05.2008 kl. 16:15