Bevara de tvåspråkiga tingsrätterna!

10.05.2016 kl. 17:02
Svenska riksdagsgruppens ordförande Anna-Maja Henriksson och riksdagsledamot Thomas Blomqvist träffade idag justitieminister Jari Lindström och krävde att tingsrätterna i bl.a. Borgå och Raseborg och sammanträdesplatsen i Jakobstad bevaras i den föreslagna tingsrättsreformen. Nästan hälften av de tingsrätter som föreslås stängas är tvåspråkiga

- Tar man i beaktande de tvåspråkiga tingsrätternas betydelse för den svenskspråkiga befolkningen, står det klart att tingsrätterna i Borgå och Raseborg måste bevaras. I samband med reformen bör man se till att det dessutom finns ett tillräckligt antal domare och personal med kunskaper i svenska samt auskulteringsplatser för svenskspråkiga, säger tidigare justitieminister Henriksson.

Riksdagens grundlagsutskott har fastställt att en språklig konsekvensbedömning bör göras ifall administrativa ändringar kan påverka finländarnas möjligheter att få service på sitt eget språk. Henriksson och Blomqvist kräver en konsekvensbedömning av tingsrättsreformen ur de språkliga rättigheternas synvinkel.

- De potentiella inbesparingarna från reformen är ytterst små då det kommer till att balansera statsekonomin. Samtidigt är skadan som följer av att tingsrätterna avskaffas mångdubbel. Om alla föreslagna tingsrätter läggs ner blir avståndet till närmaste tingsrätt allt längre för den enskilde medborgaren. Det gör att medborgarnas rättsskydd blir olika beroende på var de bor. SFP:s skuggbudget visar att det går att spara på annat håll, säger Blomqvist
Thomas Blomqvist och Anna-Maja Henriksson

Gruppanföranden

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00

Responsdebatt om första tilläggsbudgeten

Trots att vi skött vår egen ekonomiska politik bra de senaste åren och kunnat både förbättra välfärden och korta av på vår statsskuld är vi mitt i den ekonomiska kris som startade i höstas på fastighetsmarknaden i USA och snabbt spred sig. Alla undersökningar pekar på att vi får lov att räkna med kärva år. Hur kärva de blir vet vi väl med säkerhet först efteråt. Nu måste vi hålla hjulen i rullning, stimulera sysselsättningen och upprätthålla tryggheten och basservicen för alla. Samtidigt måste vi ta sikte på en framtid där sysselsättningsgraden är hög, eftersom det utgör grunden för en hållbar välfärd.
18.03.2009 kl. 16:00

Interpellation om regeringens ställningstagande till högre pensionsålder

Vi har upplevt dramatiska veckor i politiken, något som har sin naturliga bakgrund i det som har hänt i världsekonomin men som också har med vårt lands åldersstruktur och arbetsmarknad att göra. Med stor tillfredsställelse kan vi notera att förståelsen för regeringens framförda förslag till åtgärder börjar vinna allt större understöd.
11.03.2009 kl. 16:30