Strand försvarade Vasa högskolor

07.04.2016 kl. 13:58
Riksdagsman Joakim Strand försvarade Vasas högskolesektor i samband med diskussionen om nedskärningar inom utbildningssektorn, som ägde rum i riksdagen under onsdagen.

 Enligt Strand är det i tider med begränsade resurser extra viktigt att fokusera på sådana områden och branscher, där det industriella förädlingsvärdet och exporten är som högst, och där även företagen själva starkt satsar på forskning och utveckling.

 

Även ett litet land har goda möjligheter att klara sig globalt så länge man är innovativ och har högt kunnande. När man ser över högskolestrukturen bör man inte stirra sig blind på storlek eller vilka yttre omständigheter som helst. Det som bör granskas är med tanke på framtiden relevant kunskapssubstans. Ett exempel på en utmärkt mätare är andelen så kallade ”gröna patent” som anknyter till intelligenta energilösningar, säger Strand.

 

Enligt forsningsinstitutet Nordregio är andelen gröna patent högre i Vasa än någon annanstans i hela Norden. Strand lyfte i sitt tal särskilt fram hur viktigt det i dessa tider är att förstå vilken betydelse kunskapsintensiv exportindustri med högt försädlingsvärde har för finansieringen av vårt välfärdssamhälle.

 

I synnerhet sådana universitet, högskolor och forskningsinstitut som är en del av betydande exportkluster är oerhört viktiga för ett litet land som Finland.  Ifall våra spjutspetsbolag inom Norra Europas starkaste energi- och cleantechkluster besluta sig för att lämna Vasa är nästa adress antagligen Kina, Indien eller Brasilien – inte någon annan finländsk stad Arbets- och näringsministeriet beslut att ingå ett tillväxtavtal med bl.a. Vasa stad är ett steg i rätt riktning i skapandet av internationellt konkurrenskraftiga kunskapskluster. I detta fall finns det all orsak att ge en eloge åt regeringen.   

Joakim Strand

Gruppanföranden

Interpellationsdebatt om pensionärernas inkomster

Riksdagen är på väg att sätta modernt rekord i antalet interpellationer. Vi debatterar idag den femtonde interpellationen för denna period – och då har vi ännu ett år kvar. Under de två tidigare perioderna stannade antalet vid tolv och tretton interpellationer. Det verkar dessutom som om oppositionen indelat väljargrup-perna mellan sig; vänstern talar om pensionärerna, de gröna om barnfamiljerna medan samlingspartiet värnar om kommunerna.
19.09.2006 kl. 00:00

Remissdebatt om statsbudgeten för år 2007

Ett tack till finansministern och regeringen för presentationen av regeringsperiodens sista budgetförslag. Då vi debatterade den första budgeten hösten 2003 var det ingen i oppositionsleden som trodde att regeringens strama, men ansvarsfulla, budgetramar skulle hålla. Idag får vi alla konstatera att regeringen lyckades genomföra vad den lovat. Statsekonomin är i balans, finländarnas hushållskassa har ökat tack vare systematiska skattesänkningar och de flesta grupper har fått sina stöd förhöjda.
12.09.2006 kl. 00:00

Statsrådets redogörelse om Finlands deltagande i militär krishanteringsoperation i Libanon

Regeringen föreslår att Finland skall delta i FN-operationen i södra Libanon genom att skicka 250 män och kvinnor till regionen. Svenska riksdagsgruppen stöder förslaget. Regeringens begäran om fullmakt för denna fredsbevararoperation står i linje med den säkerhetspolitiska linje och globala ansvar som Svenska riksdags-gruppen talat för.
05.09.2006 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om målen för Finlands EU-ordförandeskap

I vilket tillstånd är EU när Finland tar över stafettpinnen från Österrike den 1 juli? Intrycket är att tyngd-punkterna i EU kommer att ligga dels vid ett effektivare bruk av existerande regler, dels vid utrikesrelatio-nerna samt vid energi, men också rättsliga och inrikesfrågor. Mera verkställighet än lagstiftning, mera utrikesrelationer än förlikningar med Europaparlamentet.
21.06.2006 kl. 00:00

Riksdagens 100- årsjubileumssession

I medlet av 1800-talet började drömmen om ett fritt Finland ta sin form. Tankar blev till ord. Runeberg, Topelius, Snellman, Cygnaeus, Lönnroth och Castren personifierade denna utveckling. På olika sätt bidrog de tillsammans till att Finlands folk fick en gemensam nationalanda som blev en förutsättning för självständigheten några decennier senare.
01.06.2006 kl. 00:00

Remissdebatt om regeringens handikappolitiska redogörelse

Att födas som handikappad i Finland innebär inte ett liv i misär som i så många andra länder. Den nordiska välfärdsmodellen har för längre sedan omfattat de handikappade. Det betyder ändå inte att vi skulle ha nått en godtagbar nivå på servicen. Handikappvården är i Finland inte på samma goda nivå som i de andra nordiska länderna. Personlig assistans och utnyttjande av modern teknologi tryggar inte normalitet i livet på samma sätt som i våra grannländer.
16.05.2006 kl. 00:00

Responsdebatt om budgetramarna för åren 2007-2011

Den sittande regeringen har nu presenterat sina sista budgetramar för denna period. Betyget är minst sagt nöjaktigt. För statsfinansernas del måste betyget bli berömligt, sade Eva Biaudet.
15.05.2006 kl. 00:00