Strand försvarade Vasa högskolor

07.04.2016 kl. 13:58
Riksdagsman Joakim Strand försvarade Vasas högskolesektor i samband med diskussionen om nedskärningar inom utbildningssektorn, som ägde rum i riksdagen under onsdagen.

 Enligt Strand är det i tider med begränsade resurser extra viktigt att fokusera på sådana områden och branscher, där det industriella förädlingsvärdet och exporten är som högst, och där även företagen själva starkt satsar på forskning och utveckling.

 

Även ett litet land har goda möjligheter att klara sig globalt så länge man är innovativ och har högt kunnande. När man ser över högskolestrukturen bör man inte stirra sig blind på storlek eller vilka yttre omständigheter som helst. Det som bör granskas är med tanke på framtiden relevant kunskapssubstans. Ett exempel på en utmärkt mätare är andelen så kallade ”gröna patent” som anknyter till intelligenta energilösningar, säger Strand.

 

Enligt forsningsinstitutet Nordregio är andelen gröna patent högre i Vasa än någon annanstans i hela Norden. Strand lyfte i sitt tal särskilt fram hur viktigt det i dessa tider är att förstå vilken betydelse kunskapsintensiv exportindustri med högt försädlingsvärde har för finansieringen av vårt välfärdssamhälle.

 

I synnerhet sådana universitet, högskolor och forskningsinstitut som är en del av betydande exportkluster är oerhört viktiga för ett litet land som Finland.  Ifall våra spjutspetsbolag inom Norra Europas starkaste energi- och cleantechkluster besluta sig för att lämna Vasa är nästa adress antagligen Kina, Indien eller Brasilien – inte någon annan finländsk stad Arbets- och näringsministeriet beslut att ingå ett tillväxtavtal med bl.a. Vasa stad är ett steg i rätt riktning i skapandet av internationellt konkurrenskraftiga kunskapskluster. I detta fall finns det all orsak att ge en eloge åt regeringen.   

Joakim Strand

Gruppanföranden

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00

Responsdebatt om första tilläggsbudgeten

Trots att vi skött vår egen ekonomiska politik bra de senaste åren och kunnat både förbättra välfärden och korta av på vår statsskuld är vi mitt i den ekonomiska kris som startade i höstas på fastighetsmarknaden i USA och snabbt spred sig. Alla undersökningar pekar på att vi får lov att räkna med kärva år. Hur kärva de blir vet vi väl med säkerhet först efteråt. Nu måste vi hålla hjulen i rullning, stimulera sysselsättningen och upprätthålla tryggheten och basservicen för alla. Samtidigt måste vi ta sikte på en framtid där sysselsättningsgraden är hög, eftersom det utgör grunden för en hållbar välfärd.
18.03.2009 kl. 16:00