Traktormarschen mot landsbygdsverket

12.03.2016 kl. 14:46
I fredags samlades 5000 jordbrukare från hela landet på Senatstorget i Helsingfors. Stämningen var god, men mycket allvarlig

Vissa uppfödare har fått vänta många månader och väntar fortfarande på att få sina stöd utbetalade. Fåruppfödarna väntar ännu på hela 2015 års stöd. En jordbrukare talade om att gården var på randen till konkurs då man fått vänta så länge på utbetalningarna. Det är många som drabbas hårt och en myndighets schabbel kan här förstöra människors liv. Det är både allvarligt och oacceptabelt.

 

Demonstrationen, som på sociala medier gick under hashtaggen traktormarschen, handlade om flera saker men framförallt om landsbygdsverket som man uppfattar att inte tagit jordbrukarnas situation på tillräckligt stort allvar. Landsbygdsverket har tagit i bruk ett nytt datasystem som har varit så bristfälligt att stödutbetalningar gång på gång skjutits upp. För de flesta jordbrukare är stöden helt avgörande för att ekonomiskt kunna klara sig.

 

Jordbrukarna har haft tålamod och varit tysta länge trots att problemen i landsbygdsverket hållit på redan en längre tid. Men just därför blev fredagens protest så massiv. En bonde berättade att han hade kört 800 km med sin traktor för att kunna vara med. Totalt var 600 traktorer på plats och producentorganisationerna MTK och SLC (dit ÅPF hör) krävde att landsbygdsverkets ledning byts ut.

 

Ovanför traktorerna cirklade en radiostyrd drönare som fotograferade. Någon konstaterade ironiskt att det antagligen är landsbygdsverkets drönare då de inte vågar komma hit. Verket står nämligen inte annars heller högt i kurs då det av många upplevs som både överbyråkratiskt och oflexibelt.

 

Statsminister Juha Sipiläs och jordbruksminister Kimmo Tiilikainens meddelande var därför välkommet. Jord- och skogsbruksministeriet går in och tar ledningen för verket samtidigt som de ansvariga för problemen med stödutbetalningarna byts ut. En hopslagning avlandsbygdsverket och livsmedelssäkerhetsverket Evira utreds också.

 

Man kan tycka att detta var det minsta regeringen kunde göra i denna situation, men åtgärderna är de facto ganska drastiska. Myndigheter borde i regel fungera självständigt. Det måste därför finnas starka skäl för politisk styrning, vilket det nu fanns då problemen varit så pass massiva att verket helt förlorat förtroendet i ögonen på den yrkeskår det finns till för att serva, jordbrukarna.

 

Branschen har det också i övrigt tufft med dålig lönsamhet. Det är inte enbart de försenade stöden som har skapet likviditetskrisen för många jordbrukare. Rysslandssanktionerna drabbar jordbrukarna oskäligt. Det är därför viktigt att EU, trots många andra stora frågor på agendan, hanterar den frågan. För det är inte rimligt att i huvudsak en yrkeskår ska få betala för sanktionerna. Vi måste alla vara med och dela. EUs jordbruksministrar möts idag i Bryssel.

 

En människa kan leva utan syre i några minuter, utan vatten några dagar och utan mat någon vecka. Utan jordbrukare, ingen mat på tallriken. Det är viktigt att situationen pålandsbygdsverket nu snabbt reds upp så att verket kan sköta sina uppgifter professionellt och utan förseningar, samtidigt som vi gör allt för att minska på onödig byråkrati för att underlätta för jordbrukarna. Vi kan också stöda våra jordbrukare, i denna tuffa tid, genom att i matbutiken göra medvetna val och köpa åländska råvaror och livsmedel. Det hjälper att hålla våra landskap öppna, det garanterar och många arbetsplatser och det är pengar som stannar på Åland och indirekt stöder både handel och servicebranscher. Hela Åland vinner på att vi sätter Åland på tallriken.

Mats Löfström

Gruppanföranden

Statsrådets meddelande om regeringsprogrammet

"Finland tillhör alla, oberoende av bostadsort, livssituation, modersmål eller etnisk bakgrund. Medborgarna skall garanteras rätten att påverka samt delta och vara delaktiga i beslutsfattandet". Denna markering i inledningen av regeringsprogrammet är viktig – och en stor utmaning för regeringen. Men det är också viktigt att säga ut att detta är regeringens vilja. Svenska riksdagsgruppen är mycket nöjd över det regeringsprogram som de fyra regeringspartierna har enats om under Matti Vanhanens ledning.
24.04.2007 kl. 15:30

Interpellation om klimatförändringen och tryggande av energiförsörjningen

Det är mycket bra att Samlingspartiet visar intresse för den pågående och skrämmande klimatförändringen. Klimatförändringen har pågått i decennier. Samlingspartiet väljer nu att kraftigt kritisera regeringen för dess miljöpolitik då det återstår fyra arbetsveckor av denna regeringsperiod. Det kan jag inte klassa som annat än blott valpolitik.
17.01.2007 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om Finlands EU-ordförandeskap

Låt mig komma med ett frankt påstående: 2006 var året då federalismen tog några ordentliga steg framåt i det finländska EU-tänkandet. Detta av två orsaker: Europaparlamentet visade sig vara en fungerande institution och parlamentet bidrog kraftigt till att göra beslutsprocessen i EU till en tydlig politisk process- vilket också statsminister Vanhanen konstaterat i Bryssel i anslutning till servicedirektivet. Det var parlamentet och de politiska rörelserna i Europa som hade initiativet. Och det finländska ordförandeskapet hade ett gott samarbete med Europaparlamentet och tack vare det kunde många viktiga frågor inom EG-samarbetet ros i hamn.
11.01.2007 kl. 00:00

Responsdebatt om statsbudgeten för år 2007

Jag vill börja med att tacka finansministern och mina kollegor för en enkel och snabb process i att nå en överenskommelse om riksdagens ändringar i budgetboken. Men jag vill ändå ägna lite tid åt att analysera hur riksdagen använder sin budgetmakt.
13.12.2006 kl. 00:00

Interpellation om bättre villkor för kvinnor i arbetslivet

Interpellanterna lyfter upp ett tema som sysselsatt flera generationer och som fortfarande är ett delvis olöst problem, det vill säga att skapa en större jämställdhet inom arbetslivet. Oppositionen påminner om att regeringen lovat befrämja jämställdheten genom ett program med målsättningen att få bort omotiverade löneskillnader.
30.11.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om alkoholpolitiken

Oppositionen skall ha ett erkännande för en saklig och välformulerad interpellationstext. Här behövs inga teoriska och känsloladdade reaktioner. Problemet är tillräckligt allvarligt ändå.
23.11.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om barnfamiljernas situation

Det är aningen svårt att lista ut vilken samhällsgrupp oppositionen anser att regeringen har misskött mest. För fyra veckor sedan var det studenterna, för tre veckor sedan var det pensionärerna och idag är det då barnfamiljerna som lider mest.
11.10.2006 kl. 00:00