Regeringen måste hålla sina löften till lantbrukarna

10.03.2016 kl. 14:58
Svenska riksdagsgruppen kräver att regeringen håller fast vid regeringsprogrammets löften.

Jordbruket lovades minskad byråkrati samt i EU förhandlingarna att jordbrukarkåren inte ska betala för EU:s utrikespolitik. I verkligheten är det finländska jordbrukets lönsamhet det sämsta sedan EU-inträdet och många gårdar dras med akut kassakris.

En stor orsak till detta ligger i förseningar av landsbygdsverket Mavis utbetalningar, samt de följder som sanktionerna mellan EU och Ryssland medför.

 

– Den finländska matproduktionen är inget som sköts av sig själv. Har vi inte finländska jordbrukare, så har vi inte heller inhemsk matproduktion, säger riksdagsledamot Mats Nylund (SFP).

 

– Att sätta oss i ett läge där vi skulle pruta på vår inhemska matproduktion, som dessutom är den tryggaste och renaste i EU och hela världen, samt att göra oss beroende av mat utifrån, är fullständigt otänkbart, säger han.

 

Enligt riksdagsledamot Thomas Blomqvist (SFP) är den enda hållbara lösningen på sikt att jordbrukarna får ett bättre pris för sina produkter från marknaden. För att lyckas med det måste jordbrukarnas förhandlingsposition stärkas.

 

– Jordbrukets lönsamhetskris är allvarlig och beror till största delen på faktorer som jordbrukarna själva inte kunnat påverka.

Förutom bättre markandspriser behöver vi en förenkling av stödpolitiken, samt rim och reson i övervakningar och sanktioner.

Måttet är nu rågat och det är dags för regeringen att agera, kräver Blomqvist.

 

Effekterna av de sänkta jordbruksprodukternas marknadspriser beräknas

2015 ha uppgått till 250–300 miljoner euro. Dessutom skars jordbruksstöden ner med 70 miljoner euro ifjol och stödutbetalningar för 250 miljoner euro sköts upp med ett halvt år.

 

Svenska riksdagsgruppen har den 4.3 2016 inlämnat ett skriftligt spörsmål till minister Tiilikainen gällande förseningarna i Mavis utbetalningar. Ministeriet har tre veckor på sig att besvara spörsmålet

 

Svenska riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Interpellation om regeringens ställningstagande till högre pensionsålder

Vi har upplevt dramatiska veckor i politiken, något som har sin naturliga bakgrund i det som har hänt i världsekonomin men som också har med vårt lands åldersstruktur och arbetsmarknad att göra. Med stor tillfredsställelse kan vi notera att förståelsen för regeringens framförda förslag till åtgärder börjar vinna allt större understöd.
11.03.2009 kl. 16:30

Remissdebatt om tilläggsbudgetförslaget

Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider.
Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider.
12.02.2009 kl. 15:00

Remissdebatt om tilläggsbudgetförslaget

Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider. Läget är detsamma i alla länder, den globala ekonomin visar sig nu från sin sämsta sida. I alla länder brottas man även med stimulanspaket för att stimulera åtminstone den egna ekonomin och konsumtionen för att, som president Obama sagt, krisen inte skall bli en katastrof. Också vårt stimulanspaket behövs – det ger oss en god chans att klara läget. Regeringen har reagerat snabbt, men måste ännu ha beredskap till snabba åtgärder under hela 2009. Vi måste hålla jämna steg med övriga världen.
12.02.2009 kl. 17:40

Statsrådets redogörelse om Finlands säkerhets- och försvarspolitik 2009

Säkerhetsbegreppet omfattar idag betydligt mer än militär försvar, civilförsvar och tryggande av samhällets funktioner. Trots att vi bor och lever i norra Europa kan händelser var som helst i världen påverka vår uppfattning om vårt lands säkerhet. Vi måste också därför bidra till att stärka säkerheten på alla håll. En grundläggande fråga för vårt arbete för den globala säkerheten är vårt biståndsarbete. Utvecklingssamarbetet stöder förebyggande verksamhet, medling och fredsprocesser, återuppbyggnad efter konflikter samt eftervård efter kriser och naturkatastrofer. Det är viktigt att i utvecklingssamarbetet satsa på allt som kan stöda en demokratisk utveckling på olika håll i världen.
11.02.2009 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om regeringens politik 2009

År 2009 kommer att präglas av den ekonomiska recession som vi nu befinner oss i. Frågan nu är bara hur djupt vi sjunker och hur länge den varar. Statsrådet har redan avgett ett förslag till en första tilläggsbudget med ordentliga stimulansåtgärder. Efter beslutet har budgeten och den första tilläggsbudgeten tillsammans en stimulanseffekt för 2009 som enligt Europeiska kommissionens jämförelse är den tredje största bland EU:s 27 medlemsländer. Resten av den politik om förs under året och de propositioner regeringen avger kommer alla att speglas mot denna bakgrund.
10.02.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsbudgeten för år 2009

Det ekonomiska läget ser nu mycket annorlunda ut än vad det gjorde i mitten av september när vi diskuterade budgetförslaget i remissdebatt. Nu, tre månader senare, befinner vi oss i en ekonomisk tillbakagång, där dåliga prognoser var och annan vecka ersätts av nya, ännu sämre prognoser. Det har vi märkt genom ökade samarbetsförhandlingar, uppsägningar och permitteringar. Nästa år kommer att avvika från det vi blivit vana med under en längre tid. Vi är rädda för att arbetslösheten kommer att öka och den ekonomiska tillväxten att avta. Nu är goda råd dyra. Det gäller att anpassa budgetåtgärderna till den uppkomna situationen och rikta in dem på åtgärder som stimulerar inhemsk produktion, konsumtion och sysselsättning.
15.12.2008 kl. 00:00

Statsrådets redogörelse om reformen av upphandlingslagen

Målsättningen med upphandlingslagstiftningen är att säkerställa en fri rörlighet för varor och tjänster samt en välfungerande inre marknad, att effektivera användningen av offentliga medel och främja upphandling av hög kvalitet, samt främja en ökad öppenhet i upphandlingen.
26.11.2008 kl. 16:17