Remissdebatt i riksdagen om nya tobakslagen - införselgränser av snus

02.03.2016 kl. 07:39



Regeringen har avgett propositionen om ny tobakslag till riksdagen. Det handlar om implementeringen av EU:s senaste tobaksdirektiv som ger direktiv om försäljning, marknadsföring och tillgång av tobaksprodukter i medlemsländerna.

Tobakslagen behandlar förutom dessa saker också införseln av tobaksprodukter från andra länder. Medan EU förbjuder tillverkning och försäljning av snus i alla medlemsländer förutom Sverige så har det varit möjligt att på resor köpa och föra snus för eget privat bruk in i Finland.

 

- Det spekulerades i ett tidigare skede att man kraftigt skulle begränsa införselgränserna för snus och enbart tillåta införseln av en stock snus per resa och per person, säger riksdagsledamot Mats Löfström.

 

- Lagförslaget som nu lagts betyder dock att någon sådan begränsning inte blir av och att man har lyssnat på våra kommentarer i frågan. Gränsen sätts i stället vid 1000 gram snus, vilket i praktiken kommer att vara mycket nära den gräns som gäller idag, något som är bra och är en linje jag stöder, säger Löfström.

 

Finland kan inte ensamt tillåta snusförsäljning i Finland eftersom det är emot EU:s direktiv. Den striden förlorades i Bryssel för ett par år sedan, något som var synd.

 

- Förbudet av snus är ologiskt eftersom snus är betydligt sundare tobaksprodukt än t.ex. cigaretter. Sverige har tack vare att snus används i högre grad än cigaretter, betydligt mindre tobaksrelaterade folkhälsoskador, i jämförelse med andra EU-länder.

 

- Jag vill dock vara mycket tydlig med att jag inte på något sätt och vis vill romantisera användningen av snus. Även om snus är mycket bättre än cigaretter är det naturligtvis ingen hälsoprodukt. Men, jag kan inte motivera för mig själv eller för allmänheten varför man förbjuder försäljning av snus, men samtidigt tillåter försäljning av farligare produkter, som cigaretter. Det fenomenet kallas för hyckleri, säger Löfström

 

I Finland finns många användare av snus och därför är förslaget om införselnivåer viktigt för att inte en illegal marknad ska uppkomma. Regeringens förslag är därför en pragmatisk och fungerande lösning efter rådande omständigheter på EU nivå och som jag stöder, säger Löfström.

 

Mats Löfström

Gruppanföranden

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00

Responsdebatt om första tilläggsbudgeten

Trots att vi skött vår egen ekonomiska politik bra de senaste åren och kunnat både förbättra välfärden och korta av på vår statsskuld är vi mitt i den ekonomiska kris som startade i höstas på fastighetsmarknaden i USA och snabbt spred sig. Alla undersökningar pekar på att vi får lov att räkna med kärva år. Hur kärva de blir vet vi väl med säkerhet först efteråt. Nu måste vi hålla hjulen i rullning, stimulera sysselsättningen och upprätthålla tryggheten och basservicen för alla. Samtidigt måste vi ta sikte på en framtid där sysselsättningsgraden är hög, eftersom det utgör grunden för en hållbar välfärd.
18.03.2009 kl. 16:00