Rasera inte studiestödet!

01.03.2016 kl. 15:30
Satsning på utbildning gagnar hela samhället och är viktigt för innovationer och den ekonomiska tillväxten. Endast genom utbildning kan Finland behålla sin konkurrenskraft, glömmer regeringen bort detta, undrar riksdagsledamot Mikaela Nylander.

Nylander efterlyser morot istället för käppar för att snabba på studietakten. Studiestödet borde vara på en sådan nivå att den möjliggör heltidsstudier utan orimlig låntagning för studerande. Studerande som vill jobba vid sidan av studierna ska inte heller straffas för detta. Unga som förutom en examen också har arbetserfarenhet i bakfickan har en klar fördel på arbetsmarknaden.

 

Rätten att studera oberoende familjens socio-ekonomiska ställning har länge varit en grundläggande princip inom utbildningen. Rapporten av utredningsman professor Roope Uusitalo föreslår att man frångår denna princip. Reformer inom studiestödet är nödvändiga, men de får inte rasera allas jämlika möjligheter att studera oberoende familjens socio-ekonomiska ställning. Nu behövs långsiktiga och välmotiverade beslut, säger Nylander.

 

Då regeringen fattar beslut om stora reformer som denna är det av yttersta vikt att också utreda effekterna av det som föreslås, fastslår Nylander.

Mikaela Nylander

Gruppanföranden

Statsrådets redogörelse om Finlands deltagande i Natos snabbinsatsstyrkor

Att skicka ut män och kvinnor till en svår krissituation kan vara ett svårt beslut. Eftersom Finland hör till världseliten på fredsbevarande operationer skulle det vara synnerligen svårt för oss att dra oss från ansvaret att bidra till att upprätthålla den internationella freden och säkerheten. Det är i grunden det som ett kommande engagemang i Natos snabbinsatsstyrkor, NRF, skulle innebära; ett fortsatt finländskt engagemang för den internationella freden och säkerheten.
11.03.2008 kl. 15:15