Framtidstro

20.02.2016 kl. 08:20
Över sjuttio procent av våra starkt tillväxtorienterade små- och medelstora företag tror på en konjunkturförbättring.
Två tredjedelar av dem tänker anställa nytt folk, och hela 91 procent räknar med ökad omsättning under det kommande året. Det visar en undersökning som arbets- och näringslivsministeriet nyligen låtit göra. Det är alltså inte så nattsvart i den finländska ekonomin som vi intalat oss själva de senaste åren.

Finland behöver fler invandrare - inte färre. Ett ökat antalet invandrare gynnar både tillväxten och exporten, förutsatt att de nyanlända snabbt integreras i samhället, får arbete och att man till fullo drar nytta av deras kunskaper och erfarenheter. Invandrarna är också ett svar mot vår åldrande befolkning. Våra grannländer Sverige och Danmark har redan beräknat de uppskattade positiva effekterna som den ökade invandringen medfört exportindustrin, och försiktiga beräkningar ger uppmuntrande besked även hos oss. Också här har vi alltså en möjlighet just nu, inte bara en utmaning.

Regeringen har för sin del åtminstone temporärt insett att kloka investeringar i infrastruktur som främjar exporten är ett måste för att hjälpa oss ur den ekonomiska svackan. Ett gott exempel är statens beslut att stöda Kvarkenprojektet, ett direkt trafiksamarbete mellan Finland och övriga Norden och som gynnar hela landet.

Vi ser också att börsbolagens resultat och därmed investeringar är på försiktig bättringsväg, även om nivån ännu är anspråkslös jämfört med högkonjunkturen före år 2009. Med nästan 2 miljarder mer investerade euro i fjol än för två år sedan är det uppenbart att de finländska företagen idag har en viss framtidstro.

Det börjar alltså finnas ett visst ljus i den finländska tunneln. Det gäller dock att få ordning på arbetsmarknaden för att den försiktiga trenden inte ska brytas. Här krävs kloka tag av regeringen och framför allt ansvarstagande och förmågan att ge ifrån sig uppnådda fördelar från arbetsmarknadsparternas sida. Vårt välfärdssamhälle fungerar på sikt bara om ekonomin är i balans, vilket kräver ett blomstrande näringsliv. Jag har flera gånger konstaterat att regeringens ekonomiska målsättningar är på rätt ambitionsnivå, men oroar mig för om man hittar konkreta och fungerande åtgärder för att nå målen. För att bidra konstruktivt kommer vi från SFP senare i vår att presentera en rad åtgärder för hur vi med bland annat vår lagstiftning kan förbättra förutsättningarna för små- och medelstora företag. Finland har fortsättningsvis ekonomiska utmaningar. Dem ska vi inte sopa under mattan. Mellan varven gäller det dock att se möjligheterna för att bli mera framgångsrik.
 

 
Carl Haglund

Gruppanföranden

Gruppanförande 18.2

Gruppanförande i debatten i anledning av regeringens redogörelse om Afghanistan
19.02.2010 kl. 09:20

Gruppanförande 9.2

Gruppanförande i riksdagsdebatten i anledning av statsministerns meddelande om regeringens politik
09.02.2010 kl. 13:45

Gruppanförande i responsdebatten om statsbudgeten för år 2010

Äntligen syns det ljus i ändan av tunneln! Enligt färska uppgifter från Statistikcentralen har bruttonationalprodukten svängt till tillväxt under årets tredje kvartal. Det samma gäller åtta av Finlands tio viktigaste exportländer. Men där slutar de goda nyheterna för dagen.
14.12.2009 kl. 13:45

Statsrådets redogörelse om kommun- och servicestrukturreformen

Kommun- och servicestrukturreformen är en av de viktigaste strukturpolitiska förändringsprocesserna som detta land någonsin upplevt. Samtidigt är den ett av denna regerings viktigaste projekt. Det innebär samtidigt att denna redogörelse är av största vikt och vi måste noggrant avväga hur vi ska fortsätta och förädla denna process. De problem som uppstått i reformen måste samtidigt tas på största allvar!
24.11.2009 kl. 15:05

Valtioneuvoston kunta- ja palvelurakenneuudistusta koskevasta selonteko

Kunta- ja palvelurakenneuudistus on yksi maamme merkittävimmistä rakennepoliittisista muutosprosesseista. Sa-manaikaisesti se on tämän hallituksen tärkeimpiä hankkeita. Tämä merkitsee myös sitä, että tämä selonteko on mitä tärkein, ja meidän on tarkkaan harkittava miten jatkamme ja kehitämme tätä prosessia. Uudistuksessa syntyneisiin ongelmiin on suhtauduttava erittäin vakavasti!
24.11.2009 kl. 15:00

Debatt om Finland och de arktiska områdena

Den arktiska regionen väcker definitivt ett stort politiskt och ekonomiskt intresse på global nivå. Klimatforskarna har redan för länge sedan slagit larm och varnat för att områdena närmast polerna kommer att påverkas klimatuppvärmningen först och att förändringen kommer att vara dramatisk där. Finland och de övriga nordiska länderna har därför ett särskilt ansvar att både inom EU och i internationella sammanhang uppmärksamma den arktiska regionen och människorna som lever där.
18.11.2009 kl. 15:00

Remissdebatt om den klimat- och energipolitiska framtidsredogörelsen

Framtidsredogörelsen om klimat- och energipolitiken är ett viktigt bidrag till den aktuella debatten om den nödvändiga vägen till ett utsläppssnålt Finland. Svenska riksdagsgruppen är glad för att redogörelsen utgår från klimatförändringens effekter ur ett globalt perspektiv och betonar de katastrofala riskerna för mänskligheten och livet på jorden om inget görs föra att förhindra utvecklingen.
21.10.2009 kl. 15:25