Nu är det dags för Finland att visa vägen!

25.01.2016 kl. 14:11
I höstas tog Europeiska unionens ministerråd beslut om att fördela 120 000 asylsökande mellan unionens länder. Finland godkände då en kvot på 2400 asylsökande. Svenska riksdagsgruppens ordförande Anna-Maja Henriksson vill nu att Finland självmant visar vägen för hur de europeiska länderna på ett bättre sätt kan verkställa omfördelningen som man kommit överens om.

- Det är inte vettigt att asylsökande flyttas fram och tillbaka mellan de europeiska länderna. Om vi bara gjorde som EU:s inrikesministrar kommit överens om istället för att försöka göra populistisk politik på frågan skulle vi spara på skattebetalarnas pengar, säger Henriksson.

 

I enlighet med Dublinfördraget skickas asylsökande tillbaka till det europeiska land där de först registerats. Detta trots att de kan vara mitt uppe i processen om att få asyl i ett annat land. Detta gör att

integrerings- och asylprocesserna abrupt avbryts för många sökande, för att sedan börja om i registreringslandet.

 

- Mohamed från Somalien har bott i Österbotten i 8 månader. Han har lärt sig svenska, skapat sociala nätverk och kommit väl igång med sin integrering. Nu ska han skickas tillbaka till Italien, till ett land där han inte känner någon och hans integrering ska starta från noll. Varför ska vi för stora pengar flyga tillbaka asylsökande till södra Europa bara för att senare flyga hit dem igen efter att den gemensamt överenskomna omfördelningen av flyktingar äntligen verkställs? Vore det inte vettigare att istället räkna med dem i den kvot på 2 400 som vi redan godkänt, frågar Henriksson.

Anna-Maja Henriksson

Gruppanföranden

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00

Responsdebatt om första tilläggsbudgeten

Trots att vi skött vår egen ekonomiska politik bra de senaste åren och kunnat både förbättra välfärden och korta av på vår statsskuld är vi mitt i den ekonomiska kris som startade i höstas på fastighetsmarknaden i USA och snabbt spred sig. Alla undersökningar pekar på att vi får lov att räkna med kärva år. Hur kärva de blir vet vi väl med säkerhet först efteråt. Nu måste vi hålla hjulen i rullning, stimulera sysselsättningen och upprätthålla tryggheten och basservicen för alla. Samtidigt måste vi ta sikte på en framtid där sysselsättningsgraden är hög, eftersom det utgör grunden för en hållbar välfärd.
18.03.2009 kl. 16:00