Regeringen flyr sitt ansvar gällande räddningshelikoptrarna

11.12.2015 kl. 10:50
Svenska riksdagsgruppens ordförande Anna-Maja Henriksson (SFP) har i ett skriftligt spörsmål frågat vad regeringen tänker göra för att garantera en jämlik akutsjukvård i hela landet.

Justitieombudsmannen har konstaterat att tillgången till akutvård och räddningshelikoptrar inte är jämlik i Finland. Det finns ett akut behov av förbättring i Österbotten och sydöstra Finland. Svaret som familje- och omsorgsminister Juha Rehula (C) gav på spörsmålet var intetsägande, säger Henriksson.

 

- Rehula uttryckte i sitt svar ingen vilja att ta tag i problemet utan hänvisade till att man i samband med social- och hälsovårdsreformen strävar efter att utveckla akutsjukvården. Men hur tänker man förbättra akutsjukvården samtidigt som man kraftigt skär ner på jourande sjukhus runtom i Finland, frågar sig Henriksson.

 

Rehula skriver i sitt svar: "Enligt lagen ska centralerna för prehospital akutsjukvård som ansvarar för den prehospitala akutsjukvården inom sjukvårdsdistrikten och universitetssjukvårdsdistrikten samordna verksamheten. Då kan de regionala förhållandena och behoven beaktas på bästa sätt. I reformen av social- och hälsovårdslagstiftningen strävas att fortsättningsvis förbättra helheten av den prehospitala akutsjukvården som en del av social- och hälsovård.”

 

- Räddningshelikoptrarna kommer att bli allt viktigare och redan nu befinner sig medborgarna i en ojämlik situation beroende på var i landet man är bosatt. Tillgången till akutvård måste kunna garanteras åt alla oberoende var man bor. En fungerande sjuk- och hälsovård är en av grunderna för vårt välfärdssamhälle. Vi ska kunna lita på att vi och våra nära ska få vård den dagen vi behöver den, säger Henriksson som inte alls är nöjd med svaret på spörsmålet. Vi får fortsätta jobba, avslutar Henriksson, detta duger inte!

Anna-Maja Henriksson

Gruppanföranden

Statsrådets redogörelse om Finlands deltagande i Natos snabbinsatsstyrkor

Att skicka ut män och kvinnor till en svår krissituation kan vara ett svårt beslut. Eftersom Finland hör till världseliten på fredsbevarande operationer skulle det vara synnerligen svårt för oss att dra oss från ansvaret att bidra till att upprätthålla den internationella freden och säkerheten. Det är i grunden det som ett kommande engagemang i Natos snabbinsatsstyrkor, NRF, skulle innebära; ett fortsatt finländskt engagemang för den internationella freden och säkerheten.
11.03.2008 kl. 15:15