Många åländska frågor på agendan på europeiska liberaldemokraternas kongress i Budapest i helgen.

23.11.2015 kl. 16:34



Riksdagsledamot Mats Löfström deltog i helgen i europeiska liberaldemokraternas ALDEs årliga kongress som i år hölls i Budapest. På plats var 900 delegater, varav ett hundratal riksdagsledamöter och Europaparlamentariker från hela Europa.

I resolutionsbehandlingen på kongressen hade Löfström, via Svenska riksdagsgruppen, föreslagit ett flertal tillägg med åländska aspekter till resolutionerna om den digitala agendan, framtidens arbetsmarknad och hållbart utnyttjande av marina resurser.

 

Det fanns en enhällig uppbackning kring förslaget om förbud mot geografisk blockering i den digitala agendan. Det betyder att man inte kan fortsätta avgränsa den digitala marknaden efter nationsgränser något som idag hindrar ålänningar tillgång till svensk TV digitalt, säger Löfström.

 

Det här är en fråga som vi jobbar med på alla håll. Landskapsregeringen är aktiva i frågan och jag driver frågan aktivt i riksdagen. Men det finns motstånd i vissa EU länder och därför är det viktigt att vi håller trycket uppe på alla nivåer för att öka förståelsen kring behovet, säger Löfström.

 

I en annan resolution om framtidens arbetsmarknad godkändes Löfströms tilläggsförslag om ökad integration mellan olika EU länders pensions- och socialskyddssystem för att underlätta för medborgare som bor i ett EU-land men arbetar i ett annat.

 

Många ålänningar och EU-medborgare har idag praktiska gränshinder då de arbetar i ett annat land men bor på Åland, eller temporärt bor och jobbar utomlands. Det här är inget nytt, men är ett problem som ökar då en allt större del av befolkningen i EU kommer ha jobbat i mer än ett EU-land under sin arbetskarriär, säger Löfström.

 

En resolution om behovet av hållbart utnyttjande av marina resurser godkändes också där det bland annat poängterades att säljakt borde regleras på samma sätt som annan jakt. Regleringen av sälprodukter i EU är idag helt ologisk.

 

Motionerna kommer nu följas upp i medlemspartiernas organisationer samt i ALDE gruppen i Europaparlamentet med dess 70 Europaparlamentariker.

 

Resolutionerna som sådana ändrar inget direkt, men behandlingen och godkännandet av dem är ändå viktigt då det ökar förståelsen runt om i Europa för olika problem vilket i sin tur bygger upp ett ökat tryck på att hitta praktiskt fungerande lösningar, säger Löfström.

Mats Löfström

Gruppanföranden

Statsrådets redogörelse om Finlands deltagande i Natos snabbinsatsstyrkor

Att skicka ut män och kvinnor till en svår krissituation kan vara ett svårt beslut. Eftersom Finland hör till världseliten på fredsbevarande operationer skulle det vara synnerligen svårt för oss att dra oss från ansvaret att bidra till att upprätthålla den internationella freden och säkerheten. Det är i grunden det som ett kommande engagemang i Natos snabbinsatsstyrkor, NRF, skulle innebära; ett fortsatt finländskt engagemang för den internationella freden och säkerheten.
11.03.2008 kl. 15:15