Svensk vård behövs också i framtiden

18.11.2015 kl. 07:38
Ledamot Henriksson i riksdagens vårddebatt 18.11 2015

– Regeringen driver en specialsjukvårdsreform där såväl socialvården som primärhälsovården är satt på undantag. Hur mycket diskuterar vi hur människorna i Pernå, på Houtskär eller i Molpe i fortsättningen ska få bra åldringsvård eller hur invånarna i Karis och Vörå ska ha en hälsocentral inom rimliga avstånd? Inte alls. Det här oroar oss oerhört. Det är nämligen det här som är grunden till en jämlik vård för alla och därför skulle vi vilja koppla bort socialvården och låta den bli kvar i kommunens regi, konstaterar Svenska riksdagsgruppens ordförande Anna-Maja Henriksson.

Vårdreformen diskuterades på onsdagen i riksdagen efter att statsministern gett riksdagsledamöterna en upplysning om ärendet.

 

– Det förefaller som att regeringen anser att reformen måste göras enbart för att spara kostnader. Men vi kan inte acceptera att reformen eventuellt utmynnar i en sjukhusslakt och större ojämlikhet i tillgången på vård. Även framöver behöver varje finländare ha tillgång till sjukhusvård inom rimliga avstånd och på båda våra nationalspråk.

– Det betyder att vi förutsätter att Vasa centralsjukhus också i fortsättningen har fullskalig jour, att barn får födas i Borgå och Karleby i framtiden och att sjukhusen i bland annat Jakobstad, Raseborg och i Åbo inte får nedmonteras, säger Henriksson.

Anna-Maja Henriksson

Gruppanföranden

Statsrådets redogörelse om Finlands deltagande i Natos snabbinsatsstyrkor

Att skicka ut män och kvinnor till en svår krissituation kan vara ett svårt beslut. Eftersom Finland hör till världseliten på fredsbevarande operationer skulle det vara synnerligen svårt för oss att dra oss från ansvaret att bidra till att upprätthålla den internationella freden och säkerheten. Det är i grunden det som ett kommande engagemang i Natos snabbinsatsstyrkor, NRF, skulle innebära; ett fortsatt finländskt engagemang för den internationella freden och säkerheten.
11.03.2008 kl. 15:15