Vårdlösningen väcker fortfarande fler frågor än svar

07.11.2015 kl. 15:29
Vårdreformens mål skall ju vara mer jämlik vård, och det får inte resultera i att det blir mera otrygghet och ojämlikhet i tillgången till akutvård i landet, säger Svenska riksdagsgruppens ordförande Anna-Maja Henriksson.

- Regeringens vårdlösning lämnar fortfarande flera stora frågor öppna och jag undrar om vi ska ha en regeringskris varje gång regeringspartierna är oense om fortsättningen? Jag hoppas att regeringen inte tänkt sig en storslakt av sjukhus. Det är skäl att minnas att man exempelvis i Sverige har över 60 jourande sjukhus. Därför är allt prat om enbart 12 sjukhus i Fnland med fulljour mycket oroväckande.

Vårdreformens mål skall ju vara mer jämlik vård, och det får inte resultera i att det blir mera otrygghet och ojämlikhet i tillgången till akutvård i landet, säger Svenska riksdagsgruppens ordförande Anna-Maja Henriksson.

 

- Att fatta beslut om vårdområden är i sig viktigt, men utan att känna till innehållet är det omöjligt att veta vad beslutet egentligen betyder. Jag förutsätter att Vasa Centralsjukhus finns kvar som fullt jourande sjukhus, att Borgå sjukhus har kvar BB samt att Ekåsen i Raseborg, Jakobstads sjukhus och Åbolands sjukhus också har en viktig roll i framtidens sjukvård, allt annat är ohållbart. Det är också hög tid att börja se på reformen utgående från social- och primärvården, inte bara specialsjukvården. De två kräver olika tankesätt, slår Henriksson fast.

 

  - Arbetet med vårdreformen bör nu gå vidare på ett sätt där alla partier är med. Vi pratar om en lösning som ska sträcka sig tiotals år in i framtiden och där förutom tillgången till jämlik vård på båda språken också andra stora frågor om finansiering, personalens ställning, ansvar för byggnader och lokal demokrati fortfarande är olösta, säger Henriksson.

Anna-Maja Henriksson

Gruppanföranden

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00

Responsdebatt om första tilläggsbudgeten

Trots att vi skött vår egen ekonomiska politik bra de senaste åren och kunnat både förbättra välfärden och korta av på vår statsskuld är vi mitt i den ekonomiska kris som startade i höstas på fastighetsmarknaden i USA och snabbt spred sig. Alla undersökningar pekar på att vi får lov att räkna med kärva år. Hur kärva de blir vet vi väl med säkerhet först efteråt. Nu måste vi hålla hjulen i rullning, stimulera sysselsättningen och upprätthålla tryggheten och basservicen för alla. Samtidigt måste vi ta sikte på en framtid där sysselsättningsgraden är hög, eftersom det utgör grunden för en hållbar välfärd.
18.03.2009 kl. 16:00