Finlandsbilden håller på att förändras

15.10.2015 kl. 11:49



För ett par veckor sedan angrep en grupp människor beväpnade med fyrverkeripjäser och stenar en buss med flyktingar som anlände till Lahtis.

Efter att ha flytt från krig och elände välkomnades de med smällare och av en man, som på ett sällsynt smaklöst sätt klätt ut sig i hemmagjord Ku Klux Klan dräkt med Finlandsflagga i handen.

 

Veckan innan skapade ett hundratal personer en mänsklig kedja i Torneå, där man ville stoppa flyktingar från att komma in i vårt land. Med armarna i kors, bistra miner, plakat och Suomi Finland ishockeytröjor sa man: ”Go home”. För mig symboliserade bilden att medmänsklighetens och moralens förfall nu var fullständigt.

 

Man får skämmas. Är det här bilden vi vill ge av vårt land?

 

Bilden på Ku Klux Klan mannen var BBC:s mest delade story den dagen. I våra nordiska grannländer har händelserna inte bara noterats av diplomatkårerna, utan också av den breda allmänheten. Men, framförallt är det vi finländare som nu känner att Finlandsbilden håller på att förändras.

 

För egen del upplever jag att den värderingskris och det allt aggressivare samhällsklimat, som präglar vårt land, är minst lika allvarlig som den ekonomiska krisen. En ekonomisk kris handlar om siffror och strukturer och de kan vi rätta till. Men människors värderingar sitter djupare och påverkar hur vi ser på vår framtid.

 

Många unga finländare, inte bara finlandssvenskar, flyttar redan idag till Sverige, USA eller något annat land. De tar innovationer, entreprenörskap och god utbildning med sig och ganska få av dem kommer komma tillbaka. Vi har inte råd att förlora de här människorna om vi ska få Finlands ekonomi på fötter igen.

 

När man väljer att flytta är det inte alltid enbart ett ekonomiskt beslut, utan också var man ser sin framtid. Vill man planera sin framtid i ett samhälle där demonstranter i Lahtis hindrar Röda Korsets anställda från att göra sitt jobb eller där en människokedja i Torneå hindrar människor på flykt från att komma in i vårt gemensamma land? Det här är så klart bara två isolerade händelser. Men trenden är både oroväckande och bekymrande.

 

Framförallt är bilden, som nu kablas ut i världen av Finland, inte en bild som stämmer överens med min bild av Finland. Jag vet att jag är långt ifrån ensam om att tycka det. Vi som tycker så här får inte sitta tysta och se hur bilden av vårt land kidnappas av några få högljudda demonstranter. Vi som tror på medmänsklighet, solidaritet och respekt måste i stället höja rösten. Vi måste visa såväl omvärlden som finländarna att Finland fortsättningsvis är ett öppet samhälle som hör hemma i Norden och som har en ljus framtid. Det här är värderingar som är värda att höja rösten för.

 

Mats Löfström

Gruppanföranden

Statsrådets redogörelse om reformen av upphandlingslagen

Målsättningen med upphandlingslagstiftningen är att säkerställa en fri rörlighet för varor och tjänster samt en välfungerande inre marknad, att effektivera användningen av offentliga medel och främja upphandling av hög kvalitet, samt främja en ökad öppenhet i upphandlingen.
26.11.2008 kl. 16:17

Remissdebatt om statsrådets klimat- och energistrategi

Regeringen har avgivit en av de viktigaste redogörelserna under hela regeringsperioden. Klimat- och energifrågorna bildar idag en helhet som inte kan skiljas åt och som genomsyrar både den nationella och internationella politiken. Vissa ramvillkor är fastställda för Finlands energi- och klimatpolitik genom EU:s klimatpolitik och internatioenlla överenskommelser. Inom Eu har man kommit överens om att utsläppen av växthusgaser skall minska med 20%, energieffektiviteten förbättras så att energiförbrukningen minskar med 20% och andelen förnybar energi av den slutliga energiförbrukningen på EU-nivå ska öka till 20% till år 2020 jämfört med nivåerna år 1990. För Finland betyder det att andelen förnybar energi skall öka till 38 % från nuvarande 29%.
12.11.2008 kl. 16:15

Revisionsutskottets betänkande om informationsstyrning inom social- och hälsovården

Den första juni ifjol trädde lagändringen som innebär att revisionsutskottets uppdrag finns upptaget i grundlagen ikraft. Revisionsutskottets roll och arbete är viktigt. Att riksdagen har ett eget organ som på en allmän nivå övervakar användningen av statsfinanserna och kan påtala brister samt lyfta upp frågor till diskussion stärker riksdagens roll som det ledande statsorganet. Gällande just denna diskussion är det bara synd att såväl tidpunkt som tema sammanfaller med interpellationen vi diskuterade i tisdags.
16.10.2008 kl. 17:45

Remissdebatt om statsrådets innovationspolitiska redogörelse

Innovationspolitik är ett relativt abstrakt tema – och jag är inte helt säker på om redogörelsen som sådan lyckas räta ut alla frågetecken, eftersom de konkreta angreppssätten och åtgärderna emellanåt förblir aningen ogripbara. Detta berör alla teman som man spontant anser borde finnas med i innovationspolitiken: Utvecklingen och forskningen som en bas att stå på, behovet av finansiering och riskfinansiering, behovet av kunnande, kompetens och företagande samt de utmaningar som globaliseringen medför. Att på ett framgångsrikt sätt genomföra de förslag som statsrådet framför i redogörelsen kräver en väl genomtänkt och konkret verkställighetsplan som är förankrad i både budget och rambudget.
15.10.2008 kl. 16:15

Interpellationsdebatt om en hygglig nivå på primärvården

Att oppositionen väljer att interpellera just nu är ingen slump – vi har ju kommunalval om dryga två veckor. Men att diskutera primärhälsovården, som är en av de viktigaste kommunala serviceformerna, passar Svenska riksdagsgruppen alldeles utmärkt. Finland är ett välfärdsland. Värdig vård för alla är en av våra dyrbaraste grundlagsenliga rättigheter. Oberoende av var man bor, oberoende av ålder och sjukdom måste rätten till god vård också förverkligas i praktiken.
14.10.2008 kl. 15:15

Statsrådets redogörelse för genomförandet av integrationslagen

Finland är en del av Europeiska Unionen och en global värld där människor i större utsträckning än tidigare rör sig mellan länder och arbetsmarknader. Under de följande tio åren behöver Finland nya invandrare också av den orsaken att fler än hundratusen personer på grund av åldersstrukturen försvinner ur arbetslivet, många av dem i samhällets nyckelfunktioner.
07.10.2008 kl. 15:30

Remissdebatt om budgetförslaget 2009

Ett lands framgång beror på många saker, bland dem kunskap och kunnande, social rättvisa och jämlikhet samt naturligtvis sysselsättningen. Trots att det budgetförslag som nu presenterats inte som sådant särskilt har utgetts för att vara en sysselsättningsbudget finns det många element som stöder sysselsättning och företagande.
16.09.2008 kl. 15:45