Det finns hopp

29.09.2015 kl. 10:15
Den unga mannen tittar ut genom tältöppningen och hälsar artigt, på finska. Tältet, ett av totalt fyra, står på gården strax utanför Röda Korsets flyktingförläggning i Pansio, Åbo. Mannen kommer närmare och ser glad ut. Ögonen är gröna och riktigt glittrande.

Hur kan man se så glad ut när man flytt från Bagdad, rest dag och natt för att via Torneå och Haparanda hamna i Åbo? Hur kan ögonen glittra så när man varit förföljd av polis, som försökt tvångsvärva en till paramilitära styrkor och som sedan börjat förfölja och dödshota när man tackat nej?

Kanske just därför. Mannen säger att han nu känner sig utvilad, tacksam och trygg. Tacksam för att han fått komma till Finland, ett land där han vill stanna, säger han. Och trygg eftersom detta med polisen fått en ny innebörd för honom. ”När jag ser en finländsk polisuniform” säger han, ”fylls jag av lugn”. Förr när han såg en irakisk polisuniform i Bagdad ville han bara försvinna, fly. Fly för sitt liv. Till slut gjorde han det, på uppmaning av sina sjuka föräldrar, som inte hade samma valmöjlighet. Fly du, sade de. Du som är ung och stark.

Och nu står han här sedan en vecka tillbaka, i tältöppningen i Pansio. Onekligen ung och stark i sin träningsoverall. Och dessutom utbildad, vilket han självmant berättar. Utbildad till dataprogrammerare, ett jobb han förstått att uppskattas också i kommunikationssamhället Finland. Så nu vill han lära sig vårt språk och sedan komma in i vårt samhälle, jobba med det han gillar att jobba med och göra rätt för sig.

Han, ska vi kalla honom Mohammed, är en av tusentals, snart tiotalstusen människor som i dessa tider kommer till Finland. Åtminstone denne man skulle gärna ha stannat kvar i Bagdad med sin familj, mamma, pappa, lillebror, om bara chansen funnits. Han hade knappast kommit frivilligt till detta märkliga land med ett märkligt klimat och märkliga seder om inte alternativlösheten varit hans enda alternativ.

Nu är han här. Och det är vår plikt att se till att hans människovärde, hans liv, respekteras. Att han känner sig välkommen.
För Mohammed och hans gelikar har faktiskt kommit till ett land, som för inte så särskilt länge sedan själv befann sig mitt i brinnande krig. Ett land, som mitt i brinnande krig för bara drygt 70 år sedan skickade 70 000 barn till Sverige, undan krigets fasor. Krigsbarn, kallades de. Och hur glada var vi inte då de togs emot med öppna armar i Sverige som de flyktingar de de facto var.

Mohammed och hans gelikar har också kommit till ett land, som i början av 1900-talet och på nytt i början på 1970-talet upplevde en massig utflyttning – bortom Atlanten och sedan Sverige. Hundratusentals människor, som bytte hemland i hopp om vad då? Såklart i hopp om bättre utkomst, en högre levnadsstandard, ett bättre liv.

Vi har inte fördömt dem för detta. Våra utvandrare var andras invandrare. Visserligen införde vi på trepartsbasis en semesterpremie, som skulle sporra dem att inte emigrera då semestern var slut. I dag är det allför få finländare som inleder semester och avslutar den. Vår arbetskraft krymper varje dag. Varifrån ska vi få alla dessa nya händer, hjärnor och muskler som vårt land behöver?

Frågan, retroaktivt ställd vid tältöppningen i Pansio, innehåller en del av svaret.
Ändå har Mohammed och hans gelikar kommit till ett land, där det i vissa kretsar råder närmast monumental historielöshet. Ett land, som låtit folk emigrera och skickat krigsbarn och de facto alltid varit mångkulturellt – och idag har mångkulturen att tacka för många av sina framgångar i näringslivet, kulturen, idrotten. Ta bara det blåvita fotbollslandslagets eller korgbollslandslagets laguppställningar. Vad vore dessa lag utan sina virtuoser med utländskt påbrå?

Trots detta ställer sig pöbeln vid gränsen i Torneå med skyltar och felstavade banderolltexter man inte trodde att den mänskliga fantasin är kapabel till att formulera. Trots detta beskjuts bussar med flyktingar på väg till flyktingförläggningen i Hennala, Lahtis med fyrverkeripjäser. Som om inte dessa utmattade människor skulle ha sett tillräckligt av raketeld i sitt liv! Trots detta kastar någon en brandbomb mot nödinkvarteringen i Kouvola. Trots detta utsattes den tilltänkta flyktingförläggningen i Runosbacken förra helgen för en attack. Trots detta fylls webbens virtuella kloaker – de anonyma diskussionsforumen – av texter, som för tankarna till 1930-talets Nazityskland.

Men: Mohammed och hans gelikar har ändå kommit till ett norrfånget land, som trots dessa vidriga fenomen håller på att mogna. Mohammeds historia, ja alla dessa enskilda berättelser, ger flyktingkrisen ansikten. Den blir konkret. Krisen ställer oss inför vår egen historiespäkta spegelbild av nationella ödesår. Nu är det vår tur att hjälpa. Och det gör vi. Insamlingar av pengar, kläder och leksaker överträffar förväntningarna. Händerna går som på skovelhjul på damerna, som sorterar alla säckar med donerade förnödenheter i Pansio.
Hellre så än tvärtom.

Var Mohammed är just nu vet jag inte. Kanske i Letala, kanske i Harjavalta för att invänta våra myndigheters beslut. Men jag vet att han känner sig trygg, glad och välkommen. Och jag känner mig stolt över att han känner sig så. Det finns hopp för denna nation, dess självförtroende och självbild. Liksom det äntligen finns hopp för Mohammed.

Stefan Wallin

Gruppanföranden

Remissdebatt om tilläggsbudgetförslaget

Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider.
Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider.
12.02.2009 kl. 15:00

Remissdebatt om tilläggsbudgetförslaget

Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider. Läget är detsamma i alla länder, den globala ekonomin visar sig nu från sin sämsta sida. I alla länder brottas man även med stimulanspaket för att stimulera åtminstone den egna ekonomin och konsumtionen för att, som president Obama sagt, krisen inte skall bli en katastrof. Också vårt stimulanspaket behövs – det ger oss en god chans att klara läget. Regeringen har reagerat snabbt, men måste ännu ha beredskap till snabba åtgärder under hela 2009. Vi måste hålla jämna steg med övriga världen.
12.02.2009 kl. 17:40

Statsrådets redogörelse om Finlands säkerhets- och försvarspolitik 2009

Säkerhetsbegreppet omfattar idag betydligt mer än militär försvar, civilförsvar och tryggande av samhällets funktioner. Trots att vi bor och lever i norra Europa kan händelser var som helst i världen påverka vår uppfattning om vårt lands säkerhet. Vi måste också därför bidra till att stärka säkerheten på alla håll. En grundläggande fråga för vårt arbete för den globala säkerheten är vårt biståndsarbete. Utvecklingssamarbetet stöder förebyggande verksamhet, medling och fredsprocesser, återuppbyggnad efter konflikter samt eftervård efter kriser och naturkatastrofer. Det är viktigt att i utvecklingssamarbetet satsa på allt som kan stöda en demokratisk utveckling på olika håll i världen.
11.02.2009 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om regeringens politik 2009

År 2009 kommer att präglas av den ekonomiska recession som vi nu befinner oss i. Frågan nu är bara hur djupt vi sjunker och hur länge den varar. Statsrådet har redan avgett ett förslag till en första tilläggsbudget med ordentliga stimulansåtgärder. Efter beslutet har budgeten och den första tilläggsbudgeten tillsammans en stimulanseffekt för 2009 som enligt Europeiska kommissionens jämförelse är den tredje största bland EU:s 27 medlemsländer. Resten av den politik om förs under året och de propositioner regeringen avger kommer alla att speglas mot denna bakgrund.
10.02.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsbudgeten för år 2009

Det ekonomiska läget ser nu mycket annorlunda ut än vad det gjorde i mitten av september när vi diskuterade budgetförslaget i remissdebatt. Nu, tre månader senare, befinner vi oss i en ekonomisk tillbakagång, där dåliga prognoser var och annan vecka ersätts av nya, ännu sämre prognoser. Det har vi märkt genom ökade samarbetsförhandlingar, uppsägningar och permitteringar. Nästa år kommer att avvika från det vi blivit vana med under en längre tid. Vi är rädda för att arbetslösheten kommer att öka och den ekonomiska tillväxten att avta. Nu är goda råd dyra. Det gäller att anpassa budgetåtgärderna till den uppkomna situationen och rikta in dem på åtgärder som stimulerar inhemsk produktion, konsumtion och sysselsättning.
15.12.2008 kl. 00:00

Statsrådets redogörelse om reformen av upphandlingslagen

Målsättningen med upphandlingslagstiftningen är att säkerställa en fri rörlighet för varor och tjänster samt en välfungerande inre marknad, att effektivera användningen av offentliga medel och främja upphandling av hög kvalitet, samt främja en ökad öppenhet i upphandlingen.
26.11.2008 kl. 16:17

Remissdebatt om statsrådets klimat- och energistrategi

Regeringen har avgivit en av de viktigaste redogörelserna under hela regeringsperioden. Klimat- och energifrågorna bildar idag en helhet som inte kan skiljas åt och som genomsyrar både den nationella och internationella politiken. Vissa ramvillkor är fastställda för Finlands energi- och klimatpolitik genom EU:s klimatpolitik och internatioenlla överenskommelser. Inom Eu har man kommit överens om att utsläppen av växthusgaser skall minska med 20%, energieffektiviteten förbättras så att energiförbrukningen minskar med 20% och andelen förnybar energi av den slutliga energiförbrukningen på EU-nivå ska öka till 20% till år 2020 jämfört med nivåerna år 1990. För Finland betyder det att andelen förnybar energi skall öka till 38 % från nuvarande 29%.
12.11.2008 kl. 16:15