Regeringen är ofosterländsk

01.09.2015 kl. 09:25
Som riksdagledamot för SFP, det konstruktiva oppositionspartiet, har jag försökt att se det positiva i regeringen Sipiläs ställningstaganden.

 I den ekonomiska politiken, näringslivspolitiken och landsbygdspolitiken hittar jag ännu goda saker även om takten i reformerna inte är den utlovade. Däremot ökar min förtvivlan dag för dag när det gäller regeringens värdegrund, syn på människovärdets okränkbarhet och den bild regeringen ger av vårt fosterland.

 

Sannfinländarnas riksdagledamot Olli Immonen manar till strid mot mångkulturalism, en av Finlands största stoltheter. Ordförande för det näst största regeringspartiet Timo Soini tiger. Människor drunknar i tusentals på flykt undan krig medan sannfinländarnas partisekreterare Riikka Slunga-Poutsalo har mage att kalla dem välfärdssurfare. Hon ifrågasätter både deras motiv och deras rätt att söka asyl. Hennes ordförande och Finlands utrikesminister Timo Soini undviker att ta ställning. Sannfinländarnas arbetskarl Matti Putkonen svartlistar politiska motståndare, journalister och forskare eftersom det som är tillåtet för Sannfinländarna tydligen ska förbjudas för andra. Soini tiger.

 

Nu när läckor från EU-kommissionen låter förstå att man planerar att i snabb takt flytta 100 000 asylsökande flyktingar från de utfattiga syd- och östeuropeiska länderna passar det plötsligt sig för utrikesministern att uttala sig. Enligt Soini är förslaget outhärdligt och han tar till brösttoner då han hänvisar till EU:s regelverk!

 

På president Paasikivis minnesmonument står det "All vishets begynnelse är att erkänna fakta". Det är hög tid för både Sannfinländarna och Finlands utrikesminister att erkänna fakta. Människor i miljontal flyr krig med livet som insats. De drunknar på riktigt. Barn och kvinnor kvävs ihjäl i lastbilar medan Finlands utrikesminister hänvisar till EU:s regelverk. Samma regelverk som han hittills har hånat i otaliga inlägg i riksdagsdebatten under mina drygt åtta år i Finlands riksdag.

 

Jag tycker att detta är outhärdligt och djupt ofosterländskt. När bonden Paavo äntligen lyckades med skörden och hans fru ville leva livets glada dagar vet vi alla vad Paavo sa: Blanda du till hälften bark i brödet, ty förfrusen står vår grannes åker. Det är det finländska sättet. Ta rodret, statsminister Sipilä!

 

Mats Nylund, riksdagsledamot, SFP

Mats Nylund

Gruppanföranden

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00

Responsdebatt om första tilläggsbudgeten

Trots att vi skött vår egen ekonomiska politik bra de senaste åren och kunnat både förbättra välfärden och korta av på vår statsskuld är vi mitt i den ekonomiska kris som startade i höstas på fastighetsmarknaden i USA och snabbt spred sig. Alla undersökningar pekar på att vi får lov att räkna med kärva år. Hur kärva de blir vet vi väl med säkerhet först efteråt. Nu måste vi hålla hjulen i rullning, stimulera sysselsättningen och upprätthålla tryggheten och basservicen för alla. Samtidigt måste vi ta sikte på en framtid där sysselsättningsgraden är hög, eftersom det utgör grunden för en hållbar välfärd.
18.03.2009 kl. 16:00

Interpellation om regeringens ställningstagande till högre pensionsålder

Vi har upplevt dramatiska veckor i politiken, något som har sin naturliga bakgrund i det som har hänt i världsekonomin men som också har med vårt lands åldersstruktur och arbetsmarknad att göra. Med stor tillfredsställelse kan vi notera att förståelsen för regeringens framförda förslag till åtgärder börjar vinna allt större understöd.
11.03.2009 kl. 16:30