Utbildning och arbete ger framtidstro

02.09.2015 kl. 14:59
- Finlands viktigaste konkurrensfördel är en utbildad och kunnig befolkning. Därför har vi inte råd att köra ner vårt kunnande. Nedskärningar i utbildningen är nedskärningar i framtiden. Under 90-talets lågkonjuktur satsade man på framtiden, utbildning och forskning, trots att man sparade. Det här var klokt och det skapade en framtidstro som lyfte vårt land. Nu gör regeringen precis tvärtom. Det här är kortsiktigt, fastslår svenska riksdagsgruppens ordförande Anna-Maja Henriksson.

Svenska riksdagsgruppen kommer sin alternativa budget att lägga fram förslag som visar att statsbudgeten kan byggas upp utan rejäla nedskärningar inom utbildning och innovation.

 

Svenska riksdagsgruppen efterlyser arbetsmarknadsreformer för att höja sysselsättningen.

 

- Många gånger målas arbetsmarknadsförändringar upp som en motsättning mellan arbetstagare och arbetsgivare. I verkligheten handlar det inte om motsättningar. Och skulle det göra det så är det i så fall en motsättning mellan dem som har jobb och dem som inte har det. Vi som har jobb måste tänka på dem som går arbetslösa och därför måste vi som är i arbetslivet vara beredda att ge upp uppnådda fördelar till förmån för åtgärder som skapar jobb för de arbetslösa. Sjukkarens, semesterpeng, pekkasdagar, söndagsersättningar och röda dagar är några av de saker som vi måste vara beredda att diskutera. Det ekonomiska läget är allvarligt och vi har inte råd med heliga heliga kor i diskussionen om arbetsmarknaden, slår partiordförande Carl Haglund fast.

 

Svenska riksdagsgruppen håller sitt sommarmöte i Vasa och Närpes 1-3.9.

 

Tilläggsinformation:​

 

Riksdagsgruppens ordförande Anna-Maja Henriksson tel. 050 512 2377

 

SFP:s ordförande Carl Haglund

tel. 050 521 7379

Svenska riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Gruppanförande 18.2

Gruppanförande i debatten i anledning av regeringens redogörelse om Afghanistan
19.02.2010 kl. 09:20

Gruppanförande 9.2

Gruppanförande i riksdagsdebatten i anledning av statsministerns meddelande om regeringens politik
09.02.2010 kl. 13:45

Gruppanförande i responsdebatten om statsbudgeten för år 2010

Äntligen syns det ljus i ändan av tunneln! Enligt färska uppgifter från Statistikcentralen har bruttonationalprodukten svängt till tillväxt under årets tredje kvartal. Det samma gäller åtta av Finlands tio viktigaste exportländer. Men där slutar de goda nyheterna för dagen.
14.12.2009 kl. 13:45

Statsrådets redogörelse om kommun- och servicestrukturreformen

Kommun- och servicestrukturreformen är en av de viktigaste strukturpolitiska förändringsprocesserna som detta land någonsin upplevt. Samtidigt är den ett av denna regerings viktigaste projekt. Det innebär samtidigt att denna redogörelse är av största vikt och vi måste noggrant avväga hur vi ska fortsätta och förädla denna process. De problem som uppstått i reformen måste samtidigt tas på största allvar!
24.11.2009 kl. 15:05

Valtioneuvoston kunta- ja palvelurakenneuudistusta koskevasta selonteko

Kunta- ja palvelurakenneuudistus on yksi maamme merkittävimmistä rakennepoliittisista muutosprosesseista. Sa-manaikaisesti se on tämän hallituksen tärkeimpiä hankkeita. Tämä merkitsee myös sitä, että tämä selonteko on mitä tärkein, ja meidän on tarkkaan harkittava miten jatkamme ja kehitämme tätä prosessia. Uudistuksessa syntyneisiin ongelmiin on suhtauduttava erittäin vakavasti!
24.11.2009 kl. 15:00

Debatt om Finland och de arktiska områdena

Den arktiska regionen väcker definitivt ett stort politiskt och ekonomiskt intresse på global nivå. Klimatforskarna har redan för länge sedan slagit larm och varnat för att områdena närmast polerna kommer att påverkas klimatuppvärmningen först och att förändringen kommer att vara dramatisk där. Finland och de övriga nordiska länderna har därför ett särskilt ansvar att både inom EU och i internationella sammanhang uppmärksamma den arktiska regionen och människorna som lever där.
18.11.2009 kl. 15:00

Remissdebatt om den klimat- och energipolitiska framtidsredogörelsen

Framtidsredogörelsen om klimat- och energipolitiken är ett viktigt bidrag till den aktuella debatten om den nödvändiga vägen till ett utsläppssnålt Finland. Svenska riksdagsgruppen är glad för att redogörelsen utgår från klimatförändringens effekter ur ett globalt perspektiv och betonar de katastrofala riskerna för mänskligheten och livet på jorden om inget görs föra att förhindra utvecklingen.
21.10.2009 kl. 15:25