Riksdagens trafik- och kommunikationsutskott besöker Åland i september

01.09.2015 kl. 13:57
Riksdagens utskott gör i början av mandatperioden en närområdesresa för att bekanta sig med aktuella frågeställningar i ett land, en stad eller region samt för att diskutera arbetsformerna för de kommande åren. Under förra mandatperioden besökte trafik- och kommunikationsutskottet Riga. Den här gången besöker utskottet Åland, den 16-17 september.
- Utan kommunikationer stannar samhällen. Det gäller inte minst ett ösamhälle som Åland. Därför är det roligt att få möjlighet att under två dagar visa Åland och ge utskottets medlemmar en inblick i våra viktiga kommunikationsfrågor och verksamhetsförutsättningar, säger riksdagsledamot Mats Löfström.

Programmet innehåller bl.a. besök av Mariehamns flygplats, Åland Maritime Safety Center, IT-klustrets Carus, Consilia och Crosskey, Granlids äppel och Stallhagen. Hemresan sker med Viking Grace där en seminariedel med representanter från rederisektorn och arbetstagarsidan ordnas. Ombord på Viking Grace kommer utskottets medlemmar även få bekanta sig med bl.a. fartygets framdrift och användning av LNG som bränsle.

- Sjöfarten är inte enbart en oerhört viktig fråga för Åland, utan för hela landet då 90 % av importen och 80 % av exporten går till sjöss. Det känns därför viktigt att kunna ge utskottets medlemmar en större insyn i sjöfartens verksamhetsförutsättningar. Sjöfarten konkurrerar på en internationell marknad och därför är det av avgörande betydelse att Finland har en konkurrenskraftig sjöfartspolitik som bl.a. inkluderar dagens sjöfartsstöd, säger Mats Löfström.

Utskottet besöker också Ålands Lagting för att få en större insyn i självstyrelsen och Lagtingets arbete.

- Revisionen av självstyrelselagen kommer att behandlas av riksdagen senare under mandatperioden. Att ge en inblick av självstyrelsen på ort och ställe till så många riksdagsledamöter som möjligt är därför nyttigt också för det arbetet, avslutar Mats Löfström.

För mer information:

Mats Löfström, 0457 379 8878
Mats Löfström

Gruppanföranden

Interpellationsdebatt om äldreomsorgen

Det är uppfriskande att oppositionen också intresserar sig för politiska substansfrågor som direkt berör medborgarnas vardagliga liv. Äldreomsorgen är utan tvekan en sådan. Äldreomsorgen är ändå mindre lämplig som föremål för en interpellation eftersom den är en gemensam angelägenhet för regeringen och hela riksdagen, och inte minst för kommunerna där oppositionen här i riksdagen bär samma ansvar som regeringspartierna.
29.09.2009 kl. 15:15

Remissdebatt om budgetförslaget för 2010

Minns någon en statsbudget som alla skulle ha varit helt tillfreds med? Knappast. Oppositionen hittar alltid stora brister i budgetförslagen och regeringspartier hittar mindre brister. Knappast har det ens funnits någon finansminister som skulle ha varit helt nöjd med alla detaljer. Det hör till sakens natur, eftersom varje budget är en balansgång och pengarna aldrig räcker till.
15.09.2009 kl. 16:05

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55