Tusen födslar ingen vettig gräns

26.06.2015 kl. 09:26
Nylander och Henriksson i debatten om BB-förordningen

Varifrån kommer gränsen på tusen födslar per år som grund för ett förlossningssjukhus existensberättigande? Den frågan ställde SFP-ledamöterna Mikaela Nylander och Anna-Maja Henriksson i riksdagens debatt om jourförordningen för förlossningar.

– Gränsen på tusen födslar handlar ensidigt om kvantitet och inte kvalitet. Till exempel Borgå sjukhus med sina omkring 900 födslar uppfyller redan nu alla de kvalitativa krav som jourförordningen ställer. Samtidigt erbjuder Borgå sjukhus HNS-områdets förmånligaste service, konstaterade Nylander.

Hennes kollega Anna-Maja Henriksson underströk att SFP aldrig omfattade den ändring som den förra regeringen gjorde i BB-jourförordningen, utan reserverade sig mot beslutet.

– Vår motivering då är samma som idag. Det finns inga bevis för att en förlossningsavdelning med ett minimiantal förlossningar på tusen skulle vara mera patientsäker än en BB-avdelning med exempelvis 800 förlossningar. Samtidigt leder en strängare jourförordning till att allt fler barn föds längs med landsvägen, vilket skapar större risker för såväl mamman och barnet.

SFP-ledamöterna framhöll att Sannfinländarna i sitt valprogram starkt deklarerat att jourförordningen ska upphävas om de kommer till makten.

– Vi är i högsta grad intresserade av vilken Sannfinländarnas åsikt är idag då partiet nu sitter på social- och hälsovårdsministerposten.

Riksdagen debatterade medborgarinitiativet om ändring av jourförordningens bestämmelser om förlossningar på torsdagen.

 

Tilläggsuppgifter:

Mikaela Nylander 050 511 3029

Anna-Maja Henriksson 050 512 2377
Henriksson, Nylander

Gruppanföranden

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00

Responsdebatt om första tilläggsbudgeten

Trots att vi skött vår egen ekonomiska politik bra de senaste åren och kunnat både förbättra välfärden och korta av på vår statsskuld är vi mitt i den ekonomiska kris som startade i höstas på fastighetsmarknaden i USA och snabbt spred sig. Alla undersökningar pekar på att vi får lov att räkna med kärva år. Hur kärva de blir vet vi väl med säkerhet först efteråt. Nu måste vi hålla hjulen i rullning, stimulera sysselsättningen och upprätthålla tryggheten och basservicen för alla. Samtidigt måste vi ta sikte på en framtid där sysselsättningsgraden är hög, eftersom det utgör grunden för en hållbar välfärd.
18.03.2009 kl. 16:00