Sista rycket innan sommaruppehållet

29.06.2015 kl. 09:10
Två plenum återstår innan riksdagen tar sommaruppehåll i mitten av nästa vecka. Det är alltså sista rycket som gäller för att vi ska bli färdiga med allt som finns på bordet. Under veckan hade vi dessutom både regeringens meddelande om onödig byråkrati samt riksdagens frågetimme.

Regeringens så kallade meddelande betyder att statsministern kommer till riksdagen för att redogöra vad regeringen planerar i en specifik fråga. Denna fråga gällde hur man tänkt röja onödig byråkrati och reglering, något som är mycket viktigt.

 

Statsministern meddelade bland annat att: Man kommer avveckla byggbestämmelser som hindrar användning av trä, den administrativa bördan inom jordbruket och livsmedelsbranschen ska bli mindre och jordbrukets stödsystem ska göras lättare. Dessutom ska möjligheten att dra av förlusterna mellan företagens olika förvärvskällor avsevärt minska skattemyndigheternas och företagens börda. Man ska också i ökande utsträckning utnyttja digitalisering.

 

Statsministern betonade i sitt tal att han efterlyser mer förtroende, mindre regler och lagar. Det är en politik som också ligger nära mitt eget hjärta och något jag själv betonade i valrörelsen. Genom att sätta människor och företag i centrum i stället för myndigheternas byråkratikrav skapar vi ett bättre klimat för ekonomisk tillväxt. Det betyder ju inte att alla lagar och regler ska avskaffas. Lagar finns ju till för ett syfte och är viktiga i en rättsstat, men det finns helt enkelt många onödiga regler och byråkrati som vi kan förenkla.

 

I torsdags eftermiddag hade vi riksdagens frågetimme. Det betyder att ministrarna är på plats för att svara på riksdagsledamöternas frågor. Det här var nuvarande regerings andra frågetimme och båda gånger har utrikesminister Timo Soini fått agera biträdande statsminister då både statsminister Juha Sipilä och finansminister Alexander Stubb varit på resor. Både Sipilä och Stubb var i torsdags i Bryssel på EU toppmöte respektive Eurogruppsmöte, vilket självklart är legitim orsak att vara borta. Men lite komiskt är det ändå att utrikesministern, som brukar vara den som reser, är den som fått hålla ställningarna hemma.

 

Innan ministrar reser iväg till EU-möten hör vi dem i stora utskottet. Därför hade vi både Sipilä och Stubb i utskottet innan de åkte iväg till flygplatsen. Huvudtemat i utskottet var detsamma som under riksdagens frågetimme: Grekland.

 

Jag ställde en fråga till Stubb gällande chanserna till en långsiktig lösning. Det skulle nämligen vara viktigt att vi nu får en långsiktig lösning och inte genast i höst igen behöver ägna så här mycket tid till Greklandskrisen. Här är dock bollen helt i Greklands statsminister Alexis Tsipras händer ifall han vill att Grekland stannar i euroområdet eller vill lämna. Jag hoppas att Grekland vill stanna, men det är samtidigt bara grekerna som kan bestämma det. Krisen kan enbart lösas genom att Grekland får sin statsbudget i balans utan kontinuerliga behov av nya räddningspaket. För att nå dit kommer smärtsamma beslut behöva göras, men det är den enda långsiktiga lösningen eftersom det är orimligt att övriga euroländer skulle subventionera ett annat lands statsbudget.

 

Idag lördag sammanträder euroområdets finansministrar, den s.k. eurogruppen, för sitt femte möte på nio dagar. På samma sätt som i onsdags i stora utskottet vill jag önska finansminister Alexander Stubb lycka till.

 

Mats Löfström

Riksdagsledamot

Mats Löfström

Gruppanföranden

Statsrådets meddelande om regeringsprogrammet

"Finland tillhör alla, oberoende av bostadsort, livssituation, modersmål eller etnisk bakgrund. Medborgarna skall garanteras rätten att påverka samt delta och vara delaktiga i beslutsfattandet". Denna markering i inledningen av regeringsprogrammet är viktig – och en stor utmaning för regeringen. Men det är också viktigt att säga ut att detta är regeringens vilja. Svenska riksdagsgruppen är mycket nöjd över det regeringsprogram som de fyra regeringspartierna har enats om under Matti Vanhanens ledning.
24.04.2007 kl. 15:30

Interpellation om klimatförändringen och tryggande av energiförsörjningen

Det är mycket bra att Samlingspartiet visar intresse för den pågående och skrämmande klimatförändringen. Klimatförändringen har pågått i decennier. Samlingspartiet väljer nu att kraftigt kritisera regeringen för dess miljöpolitik då det återstår fyra arbetsveckor av denna regeringsperiod. Det kan jag inte klassa som annat än blott valpolitik.
17.01.2007 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om Finlands EU-ordförandeskap

Låt mig komma med ett frankt påstående: 2006 var året då federalismen tog några ordentliga steg framåt i det finländska EU-tänkandet. Detta av två orsaker: Europaparlamentet visade sig vara en fungerande institution och parlamentet bidrog kraftigt till att göra beslutsprocessen i EU till en tydlig politisk process- vilket också statsminister Vanhanen konstaterat i Bryssel i anslutning till servicedirektivet. Det var parlamentet och de politiska rörelserna i Europa som hade initiativet. Och det finländska ordförandeskapet hade ett gott samarbete med Europaparlamentet och tack vare det kunde många viktiga frågor inom EG-samarbetet ros i hamn.
11.01.2007 kl. 00:00

Responsdebatt om statsbudgeten för år 2007

Jag vill börja med att tacka finansministern och mina kollegor för en enkel och snabb process i att nå en överenskommelse om riksdagens ändringar i budgetboken. Men jag vill ändå ägna lite tid åt att analysera hur riksdagen använder sin budgetmakt.
13.12.2006 kl. 00:00

Interpellation om bättre villkor för kvinnor i arbetslivet

Interpellanterna lyfter upp ett tema som sysselsatt flera generationer och som fortfarande är ett delvis olöst problem, det vill säga att skapa en större jämställdhet inom arbetslivet. Oppositionen påminner om att regeringen lovat befrämja jämställdheten genom ett program med målsättningen att få bort omotiverade löneskillnader.
30.11.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om alkoholpolitiken

Oppositionen skall ha ett erkännande för en saklig och välformulerad interpellationstext. Här behövs inga teoriska och känsloladdade reaktioner. Problemet är tillräckligt allvarligt ändå.
23.11.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om barnfamiljernas situation

Det är aningen svårt att lista ut vilken samhällsgrupp oppositionen anser att regeringen har misskött mest. För fyra veckor sedan var det studenterna, för tre veckor sedan var det pensionärerna och idag är det då barnfamiljerna som lider mest.
11.10.2006 kl. 00:00