Arbetet mot diskriminering måste fortsätta även under de följande fyra åren

12.05.2015 kl. 15:31


Enligt justitieminister Anna-Maja Henriksson är det viktigt att det aktiva arbetet mot diskriminering får en fortsättning även under de följande fyra åren.

- Diskriminering måste förebyggas på alla nivåer i samhället. Den nya diskrimineringslagen ger ett bredare skydd mot diskriminering än den tidigare lagstiftningen. Diskriminering kan dock inte undanröjas enbart genom reglering. För att arbetet mot diskriminering ska leda till resultat behövs det också konkreta åtgärder och en attitydförändring i vårt samhälle. Därför önskar jag att också den nya regeringen inser vikten av dessa frågor och fortsätter det aktiva arbetet mot diskriminering, säger justitieminister Henriksson.

 

Justitieminister Anna-Maja Henriksson deltar i ministerkonferensen IDAHO

2015 Forum den 11-12.5 i Montenegro. Konferensens tema är bekämpning av hatbrott. Under konferensen uppmärksammas också den internationella dagen mot homofobi och transfobi som firas den 17 maj.

 

- För att de mänskliga rättigheterna ska förverkligas måste man kunna trygga vars och ens personliga säkerhet, sade justitieminister Henriksson i sitt tal vid konferensen.

 

Den nya diskrimineringslagen trädde i kraft den 1 januari 2015. Den nya lagen ger ett bredare skydd mot diskriminering än den tidigare lagstiftningen. Skyddet mot diskriminering är likvärdigt, oavsett om diskrimineringen grundar sig på etniskt ursprung, ålder, nationalitet, språk, religion, övertygelse, åsikt, hälsotillstånd, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller någon annan orsak som gäller en person.

 

Ytterligare upplysningar:

 

Otto Andersson, justitieministerns specialmedarbetare, tfn +358295150255

 

 

Anna-Maja Henriksson

Gruppanföranden

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00

Responsdebatt om första tilläggsbudgeten

Trots att vi skött vår egen ekonomiska politik bra de senaste åren och kunnat både förbättra välfärden och korta av på vår statsskuld är vi mitt i den ekonomiska kris som startade i höstas på fastighetsmarknaden i USA och snabbt spred sig. Alla undersökningar pekar på att vi får lov att räkna med kärva år. Hur kärva de blir vet vi väl med säkerhet först efteråt. Nu måste vi hålla hjulen i rullning, stimulera sysselsättningen och upprätthålla tryggheten och basservicen för alla. Samtidigt måste vi ta sikte på en framtid där sysselsättningsgraden är hög, eftersom det utgör grunden för en hållbar välfärd.
18.03.2009 kl. 16:00