Intressanta dagar i London - Magna Carta 800 år

01.03.2015 kl. 09:41
Den gångna veckan bjöd på intressant omväxling, då jag tillsammans med Finlands riksåklagare Matti Nissinen deltog i en internationell konferens, Global Law Summit i London.

Detta evenemang ordnades för att uppmärksamma att det i år gått 800 år sedan den rättsliga deklarationen Magna Carta fastställdes av kungen i England år 1215. Magna Carta stärkte rättsskyddet bland annat mot godtycklig rättskipning och skapade också grunden för rättsstats- och legalitetsprincipen och legalitetstraditionen både i Storbritannien och i en bredare utsträckning i världen.

 

Konferensen samlade över 2200 deltagare, som representerade juridik, affärslivet, förvaltning och politik från olika delar av världen. På plats var också ca 100 ministrar, bland dessa t.ex. USA:s justitieminister Eric Holder. I programmet ingick föreläsningar, tal, paneldiskussioner och workshoppar.

 

Själv deltog jag bl.a. i en panel som diskuterade utmaningarna som hänför sig till säkerställandet av grundläggande och mänskliga rättigheter vid bekämpningen av terrorism. I panelen deltog också mina ministerkollegor från Turkiet, Litauen och Storbritannien samt statsåklagaren från Kenya.  Vi kunde notera att erfarenheterna i våra länder är väldigt olika. Vi var eniga om vikten av att informationsgången fungerar mellan våra myndigheter. Också i kampen mot terrorismen är det viktigt att minnas de mänskliga rättigheterna och att åtgärder alltid bör baseras på lag.

 

Under vistelsen i London besökte jag också Finlands ambassad, Storbritanniens högsta domstol och det brittiska parlamentet. Det var mycket intressant att få bekanta sig med det ståtliga parlamentshuset samt de långvariga traditioner och seder som hör till arbetet i parlamentet. Anmärkningsvärt är att elektronisk omröstning inte ännu införts i det brittiska parlamentet.  En annan ganska häpnadsväckande omständighet är att alla ledamöterna i parlamentets underhus (House of Commons) inte ryms samtidigt in i plenisalen. Om man inte kommer tillräckligt tidigt, får man helt enkelt vänta utanför! Detta skulle nog vara en ganska otänkbar tanke i vår finländska riksdag.

 

I parlamentet träffade jag också lagutskottets ordförande, liberaldemokraten Sir Alan Beith, en sann brittisk gentleman med ett personligt intresse för Skandinavien. Han är medlem i parlamentet sedan 1973, en verkligen imponerande karriär.

 

I London hade jag också den stora äran att få delta i en mottagning på Buckingham Palace. Mottagningens värdinna var drottning Elizabeth II. Det var nästan en overklig känsla att få se det berömda slottet inifrån och att träffa drottningen, som regerat sedan 1952.

Anna-Maja Henriksson

Gruppanföranden

Statsrådets meddelande om valfinansieringen

Demokrati förutsätter val. Val förutsätter kandidater och partier. Men val förutsätter också valkampanjer. Valkampanjer är inte gratis, de kostar. Det räcker inte med att nå ut till väljarna bara på torg- och stugmöten och med dörrknackning – inte för att de är helt gratis, de heller.
30.09.2009 kl. 15:35

Interpellationsdebatt om äldreomsorgen

Det är uppfriskande att oppositionen också intresserar sig för politiska substansfrågor som direkt berör medborgarnas vardagliga liv. Äldreomsorgen är utan tvekan en sådan. Äldreomsorgen är ändå mindre lämplig som föremål för en interpellation eftersom den är en gemensam angelägenhet för regeringen och hela riksdagen, och inte minst för kommunerna där oppositionen här i riksdagen bär samma ansvar som regeringspartierna.
29.09.2009 kl. 15:15

Remissdebatt om budgetförslaget för 2010

Minns någon en statsbudget som alla skulle ha varit helt tillfreds med? Knappast. Oppositionen hittar alltid stora brister i budgetförslagen och regeringspartier hittar mindre brister. Knappast har det ens funnits någon finansminister som skulle ha varit helt nöjd med alla detaljer. Det hör till sakens natur, eftersom varje budget är en balansgång och pengarna aldrig räcker till.
15.09.2009 kl. 16:05

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55