Gymnasier också på små orter

18.02.2015 kl. 16:08
Svenska riksdagsgruppen säger nej till fler nedskärningar inom utbildningen under nästa valperiod. Modiga regionala nätverkslösningar som tryggar kvaliteten och tillgängligheten kan vara receptet.

Modiga regionala nätverkslösningar som tryggar kvaliteten och tillgängligheten. Det är riksdagsledamot Mikaela Nylanders (SFP) recept för att skolorna ska klara av de inbesparingar som drabbar utbildningssektorn.

– Det är bredden som har varit och är vår styrka, sade Nylander i interpellationsdebatten i riksdagen på onsdagen.

I lagpaketet för andra stadiets utbildning utgår man, även i detta pressade läge, från att det ska finnas kvalitativ utbildning på orter där befolkningsunderlaget är svagare än i landet i snitt.

– Ingen tycker om nedskärningarna inom utbildningssektorn som genomdrevs för att balansera den offentliga ekonomin. Det finns ändå inte orsak på lokalplanet eller i skolorna att kasta yxan i sjön.

Nylander anser att utbildningen med besked skött sin andel av sparbesluten.

– Nu måste skolorna på alla stadier få arbetsro. Svenska riksdagsgruppen säger nej till fler nedskärningar inom utbildningen under nästa valperiod. Nu måste vi fokusera på innehållet, nya läroplaner ska tas i bruk och det kräver mycket av alla aktörer.

Svenska riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Statsrådets redogörelse om Finlands deltagande i Natos snabbinsatsstyrkor

Att skicka ut män och kvinnor till en svår krissituation kan vara ett svårt beslut. Eftersom Finland hör till världseliten på fredsbevarande operationer skulle det vara synnerligen svårt för oss att dra oss från ansvaret att bidra till att upprätthålla den internationella freden och säkerheten. Det är i grunden det som ett kommande engagemang i Natos snabbinsatsstyrkor, NRF, skulle innebära; ett fortsatt finländskt engagemang för den internationella freden och säkerheten.
11.03.2008 kl. 15:15