Det gäller att se ”megatrenderna”

15.02.2015 kl. 08:00



I Norden är vi experter på att klaga. Vi har en tendens att piska oss själva, fastän vi lever i några av de mest välmående länderna i världen. Så inledde Henrik Mitelman, kolumnist på Dagens Industri och av många ansedd som Sveriges främsta analytiker, sitt anförande på ett tillfälle som jag ordnade för ett par veckor sedan. Likaså är det viktigt att beslutsfattare och samhällspåverkare är "lyhörda för megatrender", som Mitelman uttryckte det. Att helt enkelt se framåt och göra förutseende beslut.

En megatrend, som vi i Finland redan i viss grad har förberett oss på, är det faktum att människor idag lever längre än någonsin tidigare. Jag brukar säga att det är beviset för att den nordiska välfärdsmodellen burit frukt. Vi lever längre och mår bättre, vilket ju varit vårt mål med välfärdssamhället. De äldre ska inte beskyllas för att de blir fler. Fatalt vore det om trenden var den motsatta.

En annan trend enligt Mitelman är också att allt som går att digitalisera kommer att digitaliseras. Den nya tekniken kan säkert effektivera t.ex. vårdsektorn, men jag är helt övertygad om att inget kan ersätta mänsklig kontakt inom vården. I och med att vi lever längre behövs fungerande lösningar fo?r hemservice och hemsjukvård så att det ska vara möjligt att bo hemma så länge man vill och kan. Även satsningar på förebyggande åtgärder i olika former hjälper människor att må bättre, vilket ger mer livskvalitet och sparar resurser.

Närståendevårdarna kommer med all säkerhet att bli fler framöver. Det är en grupp som vi i SFP är övertygade om att måste få den uppskattning och uppbackning de förtjänar. Finlands äldrevård vore i kris utan närståendevårdarnas insats. Jag kan inte heller låta bli att påtala att närståendevårdarna behöver behandlas jämlikt i hela landet. Idag är det inte så. Nu varierar praxis beroende på i vilken kommun man råkar bo. Därför behöver systemet reformeras. En klar förbättring vore att na?rsta?endeva?rdarnas ersättning skulle beviljas utgående från samma kriterier och överföras till FPA, anser jag och SFP. Närståendevårdarna behöver även få avlastning i hemmet så att de även i praktiken kan ta ut sin lagstadgade ledighet.

En annan stor trend som Henrik Mitelman var inne på är de oändliga möjligheter som nu växer fram för bl.a. livsmedelssektorn. Vi vet att världens befolkning ökar och vi vet att det behövs mer mat i världen. Dessutom vet vi att allt fler vill ha säker mat. Här har vi i Norden alla möjligheter att också dra nytta av tillväxten i Asien. Vi har en ren natur och genom trygga produktionsmetoder producerar våra jordbrukare råvaror som har konstaterats vara bland de renaste i Europa. Livsmedelsklustret i Österbotten har därför goda förutsättningar att växa och skapa nya arbetsplatser i framtiden.

Anna-Maja Henriksson

Gruppanföranden

Statsrådets redogörelse om internationell krishantering

Då vi reviderade vår krishanteringslag för drygt ett och ett halvt år sedan var många skeptiska till att Finland skulle delta i EU-operationer. Man var då rädd för att EU och FN av någon anledning skulle ha olika målsättningar. I dagens läge kan vi konstatera hur sammanflätat krishanteringsmålen är inom dessa båda organisationer. Detta visar även statsrådets redogörelse.
13.11.2007 kl. 15:16

Interpellation om kvaliteten i vård och omsorg och tillgången på yrkesutbildad personal

Oppositionens första interpellation under denna valperiod innehåller inte mycket nytt; oppositionen väljer att rikta in sig på redan bekanta frågeställningar som diskuterades redan under förra perioden. Trots att oppositionen påstår att interpellationen handlar om kvaliteten i vård och omsorg och tillgången på yrkesutbildad personal är det lätt att inse att interpellationen egentligen handlar om vårdsektorns löner.
03.10.2007 kl. 10:37

Remissdebatt om statsbudgeten för 2008

Det har nu gått ett halvt år sedan riksdagsvalet i mars och vi håller ännu på att slutföra det politiska maratonlopp som vi inledde i vintras. Oppositionen har hittat nya objekt för kritik och kräver nya satsningar. Regeringen håller däremot på med att förverkliga de målsättningar som vi gick till val med i mars – och vann valet med.
18.09.2007 kl. 15:35

Responsdebatt om budgetramarna 2008-2011

Jag vill tacka kollegerna i utskottet för en saklig behandling av statsfinanserna för de kommande fyra åren. Budgetramarna, som oppositionen förstås anser vara för snäva, är spikade med ansvar. Vi kan inte fördela pengar som vi inte har. Att sysselsättningsläget förbättras är en förutsättning för att vi skall kunna hålla en hög nivå på och utveckla servicen i framtiden. Nyheten om att BNP ligger på över 5 procent högre nivå än för ett år, att arbetslösheten är 1,6 procentenheter lägre än för ett år sedan och 60 000 fler är sysselsatta visar att Finland är på rätt väg.
19.06.2007 kl. 00:00

Regeringens rambudget för åren 2008-2011

Det är både rätt och klokt att försvara en ansvarsfull och strikt budgetpolitik. Det är rättvist gentemot kommande generationer. Då oppositionen vill använda mer av statens pengar, är det skäl att minnas att regeringens budgetutgifter är 180 miljoner större – hela 14 procent större - än föregående regerings budgetra-mar. Större utgiftsökningar än så, skulle vara ansvarslöst.
29.05.2007 kl. 15:15

Riksdagens 100-års jubileumsplenum

Då vi talar om historia, minns vi ofta bara de banbrytande skedena – de stora ögonblicken. Ändå är det så, att historien går framåt med små steg. Ibland så små att vi inte märker dem – förrän långt senare.
23.05.2007 kl. 14:30

Statsrådets meddelande om regeringsprogrammet

"Finland tillhör alla, oberoende av bostadsort, livssituation, modersmål eller etnisk bakgrund. Medborgarna skall garanteras rätten att påverka samt delta och vara delaktiga i beslutsfattandet". Denna markering i inledningen av regeringsprogrammet är viktig – och en stor utmaning för regeringen. Men det är också viktigt att säga ut att detta är regeringens vilja. Svenska riksdagsgruppen är mycket nöjd över det regeringsprogram som de fyra regeringspartierna har enats om under Matti Vanhanens ledning.
24.04.2007 kl. 15:30