Goda julklappar i budgeten

21.12.2014 kl. 10:00
Nu börjar Julen äntligen på riktigt stå vid dörren. Den här veckan som var riksdagens sista för i år gick i sin helhet till responsbehandlingen av förslaget till nästa års statsbudget.

Det här betyder att riksdagen ännu en gång debatterade statsbudgeten i plenum efter att utskotten fått säga sitt om förslaget. I början av veckan fick jag i nästan två timmar diskutera justitieministeriets budgetmoment. Jag är glad att rättsvårdens anslag väcker intresse i riksdagen.  Trots att vi i augusti lyckades stoppa de stora nedskärningsförslagen, har jag själv sedan i höstas efterlyst att vi måste kunna garantera en långsiktig och stabil resursnivå för rättsvården.

Den avgörande budgetbehandlingen präglas också av hundratals omröstningar. Som exempel kan nämnas att Sannfinländarna bl.a. föreslog att budgetanslaget för Folktinget borde tas bort och att utvecklingsbiståndet borde skäras kraftigt. Dessa förslag röstades naturligtvis ner liksom alla övriga av oppositionens ändringsförslag.

Här hemma i regionen kan vi vara mycket nöjda med utfallet för nästa års statsbudget. I budgeten ingår nu en del viktiga infrastrukturprojekt, bl.a. finansiering för elektrifieringen av järnvägen Bennäs-Alholmen och medel för Ylivieskabanan. Dessa har stor betydelse för bl.a. skogsindustrin. Också exportandelslaget Viexpo får s.k. julklappspengar av riksdagen för att kunna fortsätta jobba för småföretagens internationalisering.

På ministerierna har årets sista veckor varit bråda. Valperiodens sista lagförslag skulle ges till riksdagen i början av december, så att riksdagen hinner behandla dem. På justitieministeriet lyckades vi bra med att hålla tidtabellen.  Bland förslagen vill jag nämna t.ex. förslaget till teckenspråkslag som också inkluderar det finlandssvenska teckenspråket. Ett annat viktigt förslag är införandet av en brottsofferavgift. Tanken är att den som döms för brott, ska delta i finansieringen av de stödtjänster som brottsoffren behöver. Jag vill också nämna återinförandet av förvandlingsstraff för böter för dem som struntar i att betala sina böter och visar uppenbar likgiltighet mot lagen.

Internationellt sätt har hösten präglats av många tråkiga nyheter. Rysslands agerande under den senaste tiden väcker många frågor och skapar oro. Samtidigt är situationen i Syrien allt annat än bra. Bara för att nämna några exempel. Jag skulle innerligt hoppas att vi snart kunde få se en mer positiv utveckling på det internationella planet.

Till slut vill jag önska alla läsare en riktigt fridfull Jul och ett Gott Nytt År. Jag hoppas att så många som möjligt har chansen att pusta ut och kunna vara tillsammans med sina nära och kära.

Anna-Maja Henriksson

Gruppanföranden

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00

Responsdebatt om första tilläggsbudgeten

Trots att vi skött vår egen ekonomiska politik bra de senaste åren och kunnat både förbättra välfärden och korta av på vår statsskuld är vi mitt i den ekonomiska kris som startade i höstas på fastighetsmarknaden i USA och snabbt spred sig. Alla undersökningar pekar på att vi får lov att räkna med kärva år. Hur kärva de blir vet vi väl med säkerhet först efteråt. Nu måste vi hålla hjulen i rullning, stimulera sysselsättningen och upprätthålla tryggheten och basservicen för alla. Samtidigt måste vi ta sikte på en framtid där sysselsättningsgraden är hög, eftersom det utgör grunden för en hållbar välfärd.
18.03.2009 kl. 16:00

Interpellation om regeringens ställningstagande till högre pensionsålder

Vi har upplevt dramatiska veckor i politiken, något som har sin naturliga bakgrund i det som har hänt i världsekonomin men som också har med vårt lands åldersstruktur och arbetsmarknad att göra. Med stor tillfredsställelse kan vi notera att förståelsen för regeringens framförda förslag till åtgärder börjar vinna allt större understöd.
11.03.2009 kl. 16:30