Finland bör etablera en ekonomisk zon för effektivare kontroll av oljeutsläpp

17.06.2002 kl. 00:00
Svenska riksdagsgruppen kräver ett slut på fartygens oljeutsläpp i Östersjön och Bottenviken. Oljan förstör natur och dödar fiskar och fåglar. Idag är Finlands terrtorialvatten, där finländska myndigheter kan övervaka fartygstrafiken och agera om oljeutsläpp sker, endast 12 sjömil. Därför är det nödvändigt att utöver sjöterritoriet etablera en ekonomisk zon som sträcker sig betydligt längre. En sådan zon skulle ge Finland redskap att kontrollera genomfartstrafik då det finns klara skäl att anta att fartygen släpper ut oljehaltigt vatten.

 

I Finska viken och Bottenviken finns stora områden som inte underlyder någon nationell myndighet. Finland har inte, i motsats till de övriga Östersjöländerna, etablerat någon ekonomisk zon. De övriga Östersjöländerna har ekonomiska zoner som sträcker sig ända upp till 200 sjömil ut i havet. De nationella myndigheterna har befogenheter i dessa zoner.

Vidare är det viktigt att myndigheterna som övervakar fartygstrafiken beviljas tillräckliga resurser för att kunna verka effektivt i hela den ekonomiska zonen.

Sedan sommaren 2000 har en obligatorisk avfallsavgift ingått i hamnavgiften för fartyg som anlöper finländsk hamn. Trots utsläppsförbud och obligatorisk avfallsavgift upptäcktes år 2001 över 100 fall av olagliga oljeutsläpp inom det finländska övervakningsområdet.

I internationella organisationer, speciellt Helcom, bör Finland arbeta för att alla Östersjöländer ställer höga krav på lagstiftning och övervakning. Även straffen måste vara kännbara och likartade överallt för att minska på oljeutsläppen i Östersjön.

Pressmeddelande 17.6.2002

Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00