Språklagen nu i riksdagen

11.09.2002 kl. 00:00
Henrik Lax konstaterade att beredningsprocessen av den nya språklagen har präglats av en brobyggarstämning.
- Språklagskommittén avgav för ett år sedan ett enhälligt betänkande i frågan; kommittén hade en exceptionellt bred sammansättning och dess arbete präglades av öppenhet. Också regeringen var enhällig då den avlät lagpropositionen, summerade Lax i talarstolen.

 

Språklagsreformen är en del av uppföljningen av den s.k grundrättighetsreformen som trädde i kraft år 1995. Då fastslogs i moderniserad form principen om landets två likvärdiga national-språk. Lagförslaget strävar till att modernisera vår 80 år gamla språklagstiftning. I en rättsstat av EU-snitt är det ett måste att lag och verklighet fås att stämma överens med varandra.

Somliga har ropat på straffsanktioner för att garantera att lagen efterlevs.
- Språklagskommittén liksom regeringen föreslår i stället att regeringen under varje riksdagsperiod till riksdagen skall avge en berättelse om bl.a. tillämpningen av språklagstiftningen. Det är ett klokt förslag som ger goda möjlighter att systematiskt följa upp lagens syfte och korrigera brister som konstaterats. I samma riktning verkar förslaget att ge justitieministeriet ett ansvar för att den nya lagstiftningen följs upp, sade Henrik Lax.

11.9.2002

Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00