Wideroos och Stenman:Bevara Vasa Sjukvårdsdistrikt!

22.11.2002 kl. 00:00
Svenska riksdagsgruppens ordförande Ulla-Maj Wideroos och Sfp:s vice ordförande Kristina Stenman säger nej till planerna på en fusion mellan Etelä-Pohjanmaan Sairaanhoitopiiri och Vasa sjukvårdsdistrikt. God vård på svenska hör till de viktigaste målsättningarna i Svenska folkpartiets och Svenska riksdagsgruppens arbete för att trygga finlandssvenskarnas rättigheter.

 

"Det är en stor trygghet för österbottningarna att veta att man får specialsjukvård på svenska. Den tryggheten får vi inte pruta på Vi måste bevara Vasa sjukvårdsdistrikt," konstaterar Wideroos.

I det nationella hälsovårdsprojektet har Svenska folkpartiet hela tiden betonat möjligheterna också till småskaliga, skräddarsydda lokala lösningar.

"Det som fungerar ska inte rivas upp eller fusioneras på ett konstlat sätt. Det här gäller i synnerhet enheterna inom hälso- och sjukvården i Svenskfinland," säger Stenman.

Vasa sjukvårdsdistrikt är den starkaste svenskspråkiga enheten inom specialsjukvården. En fusion med Etelä-Pohjanmaan Sairaanhoitopiiri skulle äventyra svenskans ställning i vården. Erfarenheterna från Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt visar också att förvaltningsmässiga ändringar ofta är svåra och smärtsamma processer. Det finns inte orsak att gå igenom en sådan process nu, anser Stenman och Wideroos.

Däremot anser båda att ett bättre samarbete kunde gagna båda sjukvårdsdistrikten. Då borde tonvikten i samarbetet vara på sådan vård där sjukhusdygnena är få och där personalens språkkunskaper inte heller får en så stor betydelse.

Dessutom borde personalen vid båda sjukvårdsdistrikten uppmuntras till att använda båda inhemska språken. Språktillägg och språkutbildning är viktiga medel för att stärka personalens motivation till att använda både finska och svenska. Detta är saker som måste ingå i ett samarbetsavtal.

22.11.2002

Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00

Responsdebatt om första tilläggsbudgeten

Trots att vi skött vår egen ekonomiska politik bra de senaste åren och kunnat både förbättra välfärden och korta av på vår statsskuld är vi mitt i den ekonomiska kris som startade i höstas på fastighetsmarknaden i USA och snabbt spred sig. Alla undersökningar pekar på att vi får lov att räkna med kärva år. Hur kärva de blir vet vi väl med säkerhet först efteråt. Nu måste vi hålla hjulen i rullning, stimulera sysselsättningen och upprätthålla tryggheten och basservicen för alla. Samtidigt måste vi ta sikte på en framtid där sysselsättningsgraden är hög, eftersom det utgör grunden för en hållbar välfärd.
18.03.2009 kl. 16:00

Interpellation om regeringens ställningstagande till högre pensionsålder

Vi har upplevt dramatiska veckor i politiken, något som har sin naturliga bakgrund i det som har hänt i världsekonomin men som också har med vårt lands åldersstruktur och arbetsmarknad att göra. Med stor tillfredsställelse kan vi notera att förståelsen för regeringens framförda förslag till åtgärder börjar vinna allt större understöd.
11.03.2009 kl. 16:30