"Oppositionens röstningsbeteende är ofattbart."

12.02.2003 kl. 00:00
Regeringen gav i april 2002 en proposition om ändring av lagen om klientavgifter inom social- och hälsovården. Lagen är tänkt att skydda den av makarna som blir hemma då den andra behöver långvård. I många äktenskap är det mannen som på ålderdomen tas in för vård. Då kan klientavgiften vara upp till 80% av mannens pension. Många kvinnor med låga pensioner är helt beroende av mannens pensioner. Om långvårdsavgiften utgör 80% av mannens pension säger det sig självt att kvinnan kommer i en ekonomiskt ohållbar situation.

 

- Svenska folkpartiet har länge talat för att äldre makars inkomster bör kunna slås ihop och att klientavgiften kunde utgöra maximalt 40% av inkomsterna. Så lyder också regeringens proposition från i våras. I social- och hälsovårdsutskottet röstade oppositionen och socialdemokraternas medlemmar emot regeringens förslag, berättar riksdagsledamot Ulla-Maj Wideroos.

- Det är ofattbart att centern, kristdemokraterna, de gröna och vissa vänsterpolitiker röstat emot ett sådant förslag, säger Svenska riksdagsgruppens ordförande Ulla-Maj Wideroos.
- Lagen är tänkt att skydda kvinnor med små pensioner så att de inte helt lämnas utan inkomster. Detta har oppositionen och visa socialdemokrater i riksdagens socialutskott motsatt sig!

- I en tillspetsad situation innebär det att en hemmavarande maka kan se sig tvungen att sälja egendom för att klara sig då hennes make behöver långvård, menar Wideroos.

- Detta är definitivt inte fråga om att gynna de rika utan detta är i allra högsta grad en jämställdhetsfråga mellan män och kvinnor med låga pensioner, anser Ulla-Maj Wideroos. Tänk bara på alla kvinnor som i många år varit hemma och tagit hand om familjens barn.

- Jag undrar ifall oppositionen faktiskt insett vad deras agerande innebär, frågar Wideroos.

 

Pressmeddelande 12.2.2003 kl. 12.30

Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00