Gruppens lagmotion: Krigsveteraner bör få avgiftsfria gravplatser

29.03.2003 kl. 00:00
Då den nya begravningslagen godkändes av den förra riksdagen i februari insmög ett fel i lagtexten. Den nya begravningslagen förutsätter att avgifterna för begravningsplatserna skall vara desamma för alla obe-roende om den som skall gravsättas är församlingsmedlem eller inte. En strikt tolkning av lagen omintetgör kutymen och traditionen att gratis upplåta gravplatser åt landets krigsveteraner.

 

Svenska riksdagsgruppen har med Nils-Anders Granvik som första undertecknare inlämnat en lag-motion med målet att ändra den ifrågavarande paragrafen. Svenska riksdagsgruppens förslag skulle tillåta en församling eller kyrklig samfällighet inom den evangelisk-lutherska kyrkan att kunna bevilja avgiftsfrihet åt krigsveteraner.

- Det är inte godtagbart eller förenligt med lagstiftarens vilja att detta förfarande i fortsättningen skall vara förbjudet, säger riksdagsledamot Nils-Anders Granvik.

Granvik poängterar att det är ytterst viktigt att det tydliga misstag som skett i beredningsskedet av lagen så snabbt som möjligt rättas till.

- Motiveringarna bakom den nya bestämmelsen är i för sig godtagbara, men hittills har det varit praxis att upplåta avgiftsfria begravningsplatser åt krigsveteraner. Den traditionen bör kunna fort-sätta, anser Nils-Anders Granvik.


* * * *

Svenska riksdagsgruppen föreslår i sin lagmotion att till begravningslagen, som riksdagen godkände 7.2.2003, fogas till 6 § ett nytt tredje moment som följer:

6 §
(1-2 mom. oförändrade)
Vad som nämns i 2 mom. utgör inget hinder för att en församling eller kyrklig samfällighet inom den evangelisk-lutherska kyrkan enligt prövning beviljar avgiftsfrihet åt krigsveteraner.

* * * *

29.3.2003

Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Remissdebatt om regeringens handikappolitiska redogörelse

Att födas som handikappad i Finland innebär inte ett liv i misär som i så många andra länder. Den nordiska välfärdsmodellen har för längre sedan omfattat de handikappade. Det betyder ändå inte att vi skulle ha nått en godtagbar nivå på servicen. Handikappvården är i Finland inte på samma goda nivå som i de andra nordiska länderna. Personlig assistans och utnyttjande av modern teknologi tryggar inte normalitet i livet på samma sätt som i våra grannländer.
16.05.2006 kl. 00:00

Responsdebatt om budgetramarna för åren 2007-2011

Den sittande regeringen har nu presenterat sina sista budgetramar för denna period. Betyget är minst sagt nöjaktigt. För statsfinansernas del måste betyget bli berömligt, sade Eva Biaudet.
15.05.2006 kl. 00:00

Responsdebatten om om redogörelsen gällande EU:s grundfördrag

Jag vill börja med att göra några saker fullständigt klara. Inom Svenska riksdagsgruppen tror vi på den Europeiska Unionen! Vi är övertygade om att Finland mår bättre, och att vi har klarat oss bättre som medlem i unionen än om vi hade valt att stå utanför. Utan medlemskap i EU hade det varit ännu svårare att övervinna depressio-nen på 1990-talet, sade Astrid Thors.
10.05.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om åldringsvården

Vad finns staten till för? Jo, enligt Svenska riksdagsgruppen har statsapparaten till uppgift att träda in i de livsskeden som individen inte klarar sig på egen hand. Därför anser vi att staten skall koncentrera sig på att stöda individen under hennes första och sista år. Finland har ett bra lagstadgat stöd för våra åldringar. Men lagtexten är inte mycket värd om den inte omsätts i praktiken, sade Pehr Löv.
04.05.2006 kl. 00:00

Statsrådets utbildningspolitiska redogörelse

Statsrådets redogörelse är en positiv läsning. För det första är nivån i den finländska utbildningen rätt bra och för det andra har regeringen valt att fördomsfritt sätta fingret på de utmaningar som måste lösas. Hela vårt välstånd bygger i grunden på hur vi löser de utbildningspolitiska utmaningarna. En hög kunskapsnivå blev Finlands räddning under det svåra 90-talet. Så skall det också vara i framtiden, sade Christina Gestrin
02.05.2006 kl. 00:00

Redogörelsen om detaljhandelns struktur och utveckling

Det är rätt vanligt att folk idag beklagar sig över både internationaliseringen och globaliseringen. Ofta framställs dessa som nya och obehagliga fenomen för Finland. Jag frågar mig om man då har glömt sitt eget lands historia och bakgrund, sade Roger Jansson i sitt gruppanförande.
26.04.2006 kl. 00:00

Regeringens budgetramar 2007-2011

Rapporteringen och slutsatserna från regeringens budgetramförhandlingar varierar beroende vem man lyssnar på. Dels har det talat om regeringskris och avgångar, dels om konstruktiva diskussioner. Kontentan är ändå den, att regeringen kom överens om att ge fortsatt stöd till lantbruk och landsbygd också efter att EU-stöden skärs ned. Exakta eurobelopp kan givetvis inte slås fast förrän förhandlingarna med EU avslu-tats. Det är inget nytt i det. Så har vi agerat redan i tolv år.
28.03.2006 kl. 00:00