Företagandet och sysselsättningen i fokus i regeringsprogrammet

13.04.2003 kl. 00:00
Regeringsförhandlingarna har varit långa och svåra. Men slutresultatet är ändå bra, anser Sfp. Programmet innehåller betydande satsningar på sysselsättning och företagande. De ekonomiska ramarna innebär ökade utgifter, på ca 1 % per år, vilket stämmer överens med Sfp:s svar på regeringssonderarens frågor. Detsamma gäller de överenskomna skattesänkningarna.

 

På Sfp:s förslag ingår det ett särskilt politikprogram om informationssamhället. Sfp är också tillfreds med att ett politikprogram kring främjande av företagsamheten uppgörs, eftersom detta var ett av partiets viktigaste tyngdpunktsområden i valkampanjen. Genom politikprogrammet kommer företagsamheten att få stor uppmärksamhet under hela valperioden.

Sfp var aktiv när det gäller miljöpolitiken. Regeringen förbinder sig att genomföra det Östersjöprogram som den tidigare regeringen uppgjort. Den nya regeringen kommer att anskaffa en multifunktionell isbrytare som också kan användas i oljebekämpningsarbete vintertid. Ytterligare utreds möjligheterna att grunda ett kunskapscenter för oljebekämpning. Regeringen kommer att främja utvecklingen och ibruktagande av miljövänliga fiskodlingsteknik.

I avsnittet om trafik och kommunikation betonar Sfp särskilt säkrandet av Kvarkentrafiken, satsningar på basvägnätet, elektrifiering av järnvägsnätet och ett tryggande av sebarhet av nordisk tv i hela Norden.

Regeringsprogrammet säkrar primärnäringarnas framtid. Sfp anser att detta är en viktig markering, eftersom EU:s jordbrukspolitik kommer att reformeras.

Regeringen satsar på barnen. Rådgivningarna och skolhälsovården stärks. Barnbidraget höjs och ensamförsörjarnas situation förbättras. Speciellt utsatta barns situation uppmärksammas. En ordentlig satsning på familjepolitiken var Sfp:s mål under valkampanjen och detta förverkligas nu.

Regeringen bereder även en lag om förmiddags- och eftermiddagsverksamhet för elever i grundskolans första och andra klass och för elever med speciella behov, en åtgärd som motsvarar Sfp:s tidigare krav. Ytterligare görs satsningar på universitetens grundfinansiering och på teknologiforskningen. Regeringen skall trygga tillgången på lärare i hela landet och se över studiestödssystemet.

De svenska frågorna har tydligt markerats i programmet; bl.a. skall språklagens praktiska genomförande tryggas, lagen om Folktinget förnyas och de språkliga aspekterna beaktas om t.ex. förvaltningsgränser ändras. Även samernas språkliga rättigheter tryggas.

Det nya regeringsprogrammet är enligt Sfp en bra helhet och utgör en god grund för det nya regeringssamarbetet.

13.4.2003

Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00