Säkra svenskan i rätten!

22.05.2003 kl. 00:00
En arbetsgrupp tillsatt på justitieministeriet överlämnade förra fredagen (16.5) sitt betän-kande om utvecklande av tingsrätternas verksamhet till justitieministern. Arbetsgruppen föreslår bland annat att tvåspråkiga tingsrätter borde få möjlighet att inrätta underavdel-ningar på språkliga grunder. Avsikten är särskilt att säkerställa att den svenskspråkiga befolkningen skall kunna klara sig på sitt eget modersmål i de tingsrätter där personalen inte tillräckligt bra kan både finska och svenska.

Svenska riksdagsgruppen ser positivt på förslaget. Vid tvåspråkiga enheter, som är tillräckligt stora, kan det behövas dylika praktiska lösningar för att tingsrätten skall kunna tillgodose rättigheterna för domkretsens språkliga minoritet. För att avdelningar av detta slag skall fungera även i praktiken är det nödvändigt att avdel-ningens hela personal behärskar avdelningens språk, poängterar Svenska riksdagsgruppen.

Svenska riksdagsgruppen utgår från att förslaget om att införa språkliga avdelningar är att på längre sikt bana väg för en indragning av landets fungerande svenska tingsrätter. Även i fortsättningen att det viktigt att man värnar om de svenska enheterna i sådana områden där svenskan klart är majoritetsspråk. Svenska riksdagsgruppen anser att det bara går att upprätthålla en rättskultur på svenska med domare och tingsrättspersonal som helt behärskar språket.

Svenska riksdagsgruppen framhåller dessutom att inrättandet av språkliga avdelningar inte får innebära att det görs avkall på språkliga anställningskrav beträffande tingsrättens övriga personal. De anställda bör också ges möjlighet att upprätthålla sina kunskaper i de båda språken under den tid de verkar vid tingsrätten.

 

Pressmeddelande 22.5.2003

Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00