Enestam nöjd med de nya språkintygen

12.06.2003 kl. 00:00
Miljöminister Jan-Erik Enestam är nöjd med den nya förordning om bedömning av kunskaper i finska och svenska inom statsförvaltningen som idag 12.6. godkändes av regeringen.

En arbetsgrupp vid undervisningsministeriet utarbetade ett enhälligt förslag om hur språkexamina inom statsförvaltningen skall reformeras i och med att den nya språklagen träder i kraft.

Den nu godkända förordningen följer arbetsgruppens förslag. De förslag som utredningsman, studentexamensnämdens ordförande Aatos Lahtinen senare föreslog som tillägg till förordningen godkändes inte.

- Det är glädjande att arbetsgruppens förslag nu godkändes. Den gör språkexamenssystemet klarare, så att bl.a. muntlig färdighet, skriftlig färdighet och förståelse kan visas med separata prov. Den ger också studentexamen en ny roll, eftersom examensprovet i det andra inhemska språket i vissa fall också skall fungera som ett betyg på förmågan att förstå språket. Det höjer förhoppningsvis motivationen för studier i det andra inhemska språket säger Enestam.

Det är viktigt att påpeka att statsförvaltningen måste uppmärksamma 3 § i språkkompetenslagen som säger; "När en myndighet anställer tjänstemän eller annan personal skall den förvissa sig om att den som anställs har sådana språkkunskaper som arbetsuppgifterna kräver". Det är grunden för en tvåspråkig förvaltning och ibland verkar det som man alldeles för lätt tummar på denna bestämmelse fastslår Enestam.

12.6.2003

Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00