Gruppanförande om den nya regeringens program

25.06.2003 kl. 00:00

Den uppkomna regeringskrisen har fått en lösning då regeringen nu fortsätter utgående från samma regeringsprogram. Svenska riksdagsgruppen kan inte annat än beklaga det som hänt, och som ledde till att förtroendet för statsminister Jäättenmäki inte längre fanns. Nu är det viktigt att regeringen under statsminister Vanhanens ledning på allvar, och med ny gnista kommer igång med arbetet. Under de närmaste åren står vi inför stora utmaningar både i den nationella och internationella politiken. Regeringens största utmaning är att sänka arbetslösheten, förbättra sysselsättningsnivån och bevara en stark ekonomisk grund som gör det möjligt för oss att upprätthålla vårt välfärdssamhälle. EU:s utvidgning och förhandlingarna om EU:s grundfördrag kommer att innebära att regeringen måste uppbringa en stor aktivitet i internationell politik. Allra närmast står EU:s jordbruksreform som nu är mitt inne i ett kritiskt skede.
Talman!

Redan från början slog regeringskoalitionen fast att den största – och första – utmaningen för regeringen är att aktivt bekämpa en hotande avmattning i ekonomin med stimulerande politik och på det sättet bekämpa arbetslösheten och förbättra sysselsättningsgraden. Eftersom världsekonomin inte just nu sätter fart på den finländska ekonomin bör den inhemska efterfrågan hållas stark.

Regeringen presenterade i slutet av maj en rambudget som innehöll dessa element. Sysselsättningsgraden skall förbättras genom omfattande arbetskraftspolitiska åtgärder för att råda bot på både ungdomsarbetslösheten och den strukturella arbetslösheten. Här kommer också det företagarpolitiska programmet att spela en stor roll..


Den inhemska efterfrågan stimuleras genom skattesänkningar i alla inkomstgrupper. Samtidigt görs ekonomiska överföringar till de grupper som ekonomiskt sätt har det allra sämst ställt; barnfamiljer, ensamförsörjare och pensionärer med de lägsta inkomsterna. De små- och medelstora företagen är i nyckelställning då det gäller att skapa nya arbetsplatser. Regeringsprogrammet förutsätter att arbetsgivaravgifterna sänks för att locka företagare till nyanställningar. Svenska riksdagsgruppen anser att dessa sänkningar bör ske i början av 2004 för att i tid motverka det hotande sysselsättningsläget

Inom Svenska riksdagsgruppen anser vi det vara viktigt att regeringen har deklarerat att förra regeringens långsiktiga skattesänkningspolitik fortsätter. Effekten av de stimulanspolitiska åtgärderna kommer under de närmaste åren att visa om det går att hålla fast vid de strikta målsättningarna på utgiftssidan.

Talman!

I den rambudget som riksdagen godkände i onsdags fanns många av de goda socialpolitiska satsningar som regeringen skrev in i regeringsprogrammet i april. En färsk utredning visar att många barn mår illa i vårt samhälle. Det här är ett problem som måste tas på allvar.

Bland dem som har det ekonomiskt svårt återfinner man ofta barnfamiljerna. Därför anser vi att det var klokt att de höjda stöden och bidragen kommer barnfamiljerna till godo. Beslut om att höja barnbidraget för det första barnet samt ensamförsörjartillägget för varje barn har redan fattats. Hemvårdsstödet och den lägsta moderskapspenningen stiger också.
Regeringen beaktar också pensionärerna behov. De lägsta pensionerna skall höjas och pensionärernas exakta skattesänkning kommer i och med det slutliga skattebeskedet 2004.

Det viktiga är att invånarna i alla kommuner har tillgång till kvalitativ och likvärdig social- och hälsovård. Regeringen har för avsikt att stärka servicen. Statsandelarna till social- och hälsovården och till utbildningen ökar. Det krävs dock att man inom kommunerna prioriterar rätt för att satsningarna skall ge önskad effekt. Regeringens avsikt är också att beakta stora städers situation i samband med att fördelningsgrunderna för statsandelarna ses över. Helsingfors regionens kommuners ekonomiska trångmål kräver snabba åtgärder som inte kan korrigeras genom att höja statsandelarna, eftersom dessa kommuner är nettobetalare av statsandelar.

Talman,

Svenska riksdagsgruppen ser med oro på förhandlingarna om EU:s lantbruksreform, som i dag igen startar med sikte på ett snabbt avgörande. Det kompromissförslag som ligger som grund för förhandlingarna är för Finlands del otillfredsställande. Uttalanden från tre toppmöten, på Finlands förslag, om att EU:s lantbrukspolitik skall utformas så att jordbruket skall kunna utövas lönsamt på alla områden inom EU där det traditionellt idkats, riskeras om lantbruksreformen förverkligas enligt föreliggande förslag.

Finlands regering måste med kraft hävda toppmötenas uttalanden. Avsikten med uttalanden kan inte vara att ett mindre gynnat medlemsland, skall trygga fortsättningen för livsmedelsproduktionen med nationella stöd, efter att EU:s centrala beslut undergrävt verksamhetsförutsättningarna.

Om förhandlingsresultatet blir otillfredsställande, vill riksdagsgruppen påminna om skrivningen i regeringsprogrammet där det står, "det nationella stödet bedöms med beaktande av resultatet i EU-förhandlingarna".

Genast efter att beslut om lantbruksreformen gjorts, kommer förhandlingar att starta om Finlands rätt att utbetala nationellt stöd till jordbruket i södra Finland enligt artikel 141. För att trygga den nationella livsmedelsproduktionen måste rätten att betala tillräckliga nationella stöd säkras.

Talman,

Svenska riksdagsgruppen är nöjd med skrivningarna i regeringsprogrammet om miljö- och naturvården. Regeringen har behandlat verkställandet av Östersjöprogrammet och de närmaste årens tyngdpunkter i en regeringsaftonskola senaste vecka och visat att man har för avsikt att aktivt arbeta för en förstärkning av oljebekämpningsberedskapen och för ökad säkerhet i transporter av miljöfarlig last till havs. Också åtgärder för att minska övergödningen kommer att vidtas enligt det Östersjöprogram som uppgjordes under Lipponens andra regering.

Svenska riksdagsgruppen hoppas att regeringen ser lika allvarligt på säkerheten på land som till sjöss. Därför kräver vi att beslutet om att Nyland och Östra Nyland får tre nödcentraler istället för två, står fast. Vår förhoppning är att nödcentralerna placeras i Helsingfors, Borgå och västra Nyland.

Svenska riksdagsgruppen understryker nu att avgörande beslut i enlighet med regeringsprogrammet skall tas för att bevara i Finland de tusentals arbetsplatser inom bilfärje- och passagerartrafiken som nu riskerar att försvinna p.g.a. utflaggningen av fartyg.

Talman!

Politik handlar bl.a. om förtroende och samarbetsförmåga. Centern, Socialdemokraterna och sfp har igår meddelat att man vill fortsätta regeringssamarbetet och hålla fast vid regeringsprogrammet. Nu skall regeringen ta en ny start och lämna problemen som uppstod under riksdagsvalet bakom sig.

Svenska riksdagsgruppen anser att regeringsprogrammet utgör en stark bas för en handlingskraftig regering. Vi stöder en enkel övergång till dagordningen.

Christina Gestrin höll gruppanförandet 25.6.2003

Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Statsrådets redogörelse om internationell krishantering

Då vi reviderade vår krishanteringslag för drygt ett och ett halvt år sedan var många skeptiska till att Finland skulle delta i EU-operationer. Man var då rädd för att EU och FN av någon anledning skulle ha olika målsättningar. I dagens läge kan vi konstatera hur sammanflätat krishanteringsmålen är inom dessa båda organisationer. Detta visar även statsrådets redogörelse.
13.11.2007 kl. 15:16

Interpellation om kvaliteten i vård och omsorg och tillgången på yrkesutbildad personal

Oppositionens första interpellation under denna valperiod innehåller inte mycket nytt; oppositionen väljer att rikta in sig på redan bekanta frågeställningar som diskuterades redan under förra perioden. Trots att oppositionen påstår att interpellationen handlar om kvaliteten i vård och omsorg och tillgången på yrkesutbildad personal är det lätt att inse att interpellationen egentligen handlar om vårdsektorns löner.
03.10.2007 kl. 10:37

Remissdebatt om statsbudgeten för 2008

Det har nu gått ett halvt år sedan riksdagsvalet i mars och vi håller ännu på att slutföra det politiska maratonlopp som vi inledde i vintras. Oppositionen har hittat nya objekt för kritik och kräver nya satsningar. Regeringen håller däremot på med att förverkliga de målsättningar som vi gick till val med i mars – och vann valet med.
18.09.2007 kl. 15:35

Responsdebatt om budgetramarna 2008-2011

Jag vill tacka kollegerna i utskottet för en saklig behandling av statsfinanserna för de kommande fyra åren. Budgetramarna, som oppositionen förstås anser vara för snäva, är spikade med ansvar. Vi kan inte fördela pengar som vi inte har. Att sysselsättningsläget förbättras är en förutsättning för att vi skall kunna hålla en hög nivå på och utveckla servicen i framtiden. Nyheten om att BNP ligger på över 5 procent högre nivå än för ett år, att arbetslösheten är 1,6 procentenheter lägre än för ett år sedan och 60 000 fler är sysselsatta visar att Finland är på rätt väg.
19.06.2007 kl. 00:00

Regeringens rambudget för åren 2008-2011

Det är både rätt och klokt att försvara en ansvarsfull och strikt budgetpolitik. Det är rättvist gentemot kommande generationer. Då oppositionen vill använda mer av statens pengar, är det skäl att minnas att regeringens budgetutgifter är 180 miljoner större – hela 14 procent större - än föregående regerings budgetra-mar. Större utgiftsökningar än så, skulle vara ansvarslöst.
29.05.2007 kl. 15:15

Riksdagens 100-års jubileumsplenum

Då vi talar om historia, minns vi ofta bara de banbrytande skedena – de stora ögonblicken. Ändå är det så, att historien går framåt med små steg. Ibland så små att vi inte märker dem – förrän långt senare.
23.05.2007 kl. 14:30

Statsrådets meddelande om regeringsprogrammet

"Finland tillhör alla, oberoende av bostadsort, livssituation, modersmål eller etnisk bakgrund. Medborgarna skall garanteras rätten att påverka samt delta och vara delaktiga i beslutsfattandet". Denna markering i inledningen av regeringsprogrammet är viktig – och en stor utmaning för regeringen. Men det är också viktigt att säga ut att detta är regeringens vilja. Svenska riksdagsgruppen är mycket nöjd över det regeringsprogram som de fyra regeringspartierna har enats om under Matti Vanhanens ledning.
24.04.2007 kl. 15:30