Svenska riksdagsgruppen vill öka satsningarna på grundskolan.

14.08.2003 kl. 00:00
Svenska riksdagsgruppen uttalade sig under ett skolbesök i Helsinge i Vanda i samband med grup
pens sommarmöte.

I finansministeriets förslag till budget för år 2004 sänks momentet för den allmänbildande utbildningen med drygt fem miljoner euro som en följd av att årskullarna minskar. I budgetförslaget överförs de inbesparade fem miljonerna till eftermiddagsvården. Svenska riksdagsgruppen anser att resurserna för den allmänbildande undervisningen bör hållas på samma nivå som år 2003 och att den teoretiska inbesparningen återinvesteras i skolorna för att garantera en högklassig allmänbildande under visning i hela landet.

Svenska riksdagsgruppen anser att den kommande lagstadgade eftermiddagsvården bör finansieras
med nya anslag. En del av den föreslagna sänkningen av tobaksaccisen kunde istället styras till eftisverksamheten.
Bristen på behöriga klasslärare, speciallärare och studiehandledare är fortfarande stor i många
kommuner, speciellt i huvudstadsregionen. Den försvagade ekonomin i kommunerna leder dessutom
till att skolklasserna blir större, vilket ytterligare försvårar särskilt de svagare elevernas situation.

Svenska riksdagsgruppen är också bekymrad över att så få nylänningar sökt sig till den utvidgade
lärarutbildningen.
- För att göra läraryrket mer lockande måste lönerna höjas, anser riksdagsgruppen. Alla barn skall ha rätt till likvärdig, kvalitativ undervisning, oberoende av var barnet bor. Den finlandssvenska skolan är den viktigaste kulturinstitutionen för finlandssvenskarna och en förutsättning för att barnen får en svensk språkidentitet. Ansträngningarna och specialarrangemangen för att förbättra lärarsituationen i södra Finland måste därför fortsätta.

Svenska riksdagsgruppen samlas denna gång till sitt årliga sommarmöte i Mellannyland. Sommarmötet fortsätter på fredagen i Esbo och Grankulla och avslutas på lördagen i Kyrkslätt.


PRESSMEDDELANDE
14.8.2003 kl. 15.00
Helsinge skola, Vanda

Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00

Responsdebatt om första tilläggsbudgeten

Trots att vi skött vår egen ekonomiska politik bra de senaste åren och kunnat både förbättra välfärden och korta av på vår statsskuld är vi mitt i den ekonomiska kris som startade i höstas på fastighetsmarknaden i USA och snabbt spred sig. Alla undersökningar pekar på att vi får lov att räkna med kärva år. Hur kärva de blir vet vi väl med säkerhet först efteråt. Nu måste vi hålla hjulen i rullning, stimulera sysselsättningen och upprätthålla tryggheten och basservicen för alla. Samtidigt måste vi ta sikte på en framtid där sysselsättningsgraden är hög, eftersom det utgör grunden för en hållbar välfärd.
18.03.2009 kl. 16:00

Interpellation om regeringens ställningstagande till högre pensionsålder

Vi har upplevt dramatiska veckor i politiken, något som har sin naturliga bakgrund i det som har hänt i världsekonomin men som också har med vårt lands åldersstruktur och arbetsmarknad att göra. Med stor tillfredsställelse kan vi notera att förståelsen för regeringens framförda förslag till åtgärder börjar vinna allt större understöd.
11.03.2009 kl. 16:30