Svenska riksdagsgruppen vill öka satsningarna på grundskolan.

14.08.2003 kl. 00:00
Svenska riksdagsgruppen uttalade sig under ett skolbesök i Helsinge i Vanda i samband med grup
pens sommarmöte.

I finansministeriets förslag till budget för år 2004 sänks momentet för den allmänbildande utbildningen med drygt fem miljoner euro som en följd av att årskullarna minskar. I budgetförslaget överförs de inbesparade fem miljonerna till eftermiddagsvården. Svenska riksdagsgruppen anser att resurserna för den allmänbildande undervisningen bör hållas på samma nivå som år 2003 och att den teoretiska inbesparningen återinvesteras i skolorna för att garantera en högklassig allmänbildande under visning i hela landet.

Svenska riksdagsgruppen anser att den kommande lagstadgade eftermiddagsvården bör finansieras
med nya anslag. En del av den föreslagna sänkningen av tobaksaccisen kunde istället styras till eftisverksamheten.
Bristen på behöriga klasslärare, speciallärare och studiehandledare är fortfarande stor i många
kommuner, speciellt i huvudstadsregionen. Den försvagade ekonomin i kommunerna leder dessutom
till att skolklasserna blir större, vilket ytterligare försvårar särskilt de svagare elevernas situation.

Svenska riksdagsgruppen är också bekymrad över att så få nylänningar sökt sig till den utvidgade
lärarutbildningen.
- För att göra läraryrket mer lockande måste lönerna höjas, anser riksdagsgruppen. Alla barn skall ha rätt till likvärdig, kvalitativ undervisning, oberoende av var barnet bor. Den finlandssvenska skolan är den viktigaste kulturinstitutionen för finlandssvenskarna och en förutsättning för att barnen får en svensk språkidentitet. Ansträngningarna och specialarrangemangen för att förbättra lärarsituationen i södra Finland måste därför fortsätta.

Svenska riksdagsgruppen samlas denna gång till sitt årliga sommarmöte i Mellannyland. Sommarmötet fortsätter på fredagen i Esbo och Grankulla och avslutas på lördagen i Kyrkslätt.


PRESSMEDDELANDE
14.8.2003 kl. 15.00
Helsinge skola, Vanda

Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Interpellationsdebatt om äldreomsorgen

Det är uppfriskande att oppositionen också intresserar sig för politiska substansfrågor som direkt berör medborgarnas vardagliga liv. Äldreomsorgen är utan tvekan en sådan. Äldreomsorgen är ändå mindre lämplig som föremål för en interpellation eftersom den är en gemensam angelägenhet för regeringen och hela riksdagen, och inte minst för kommunerna där oppositionen här i riksdagen bär samma ansvar som regeringspartierna.
29.09.2009 kl. 15:15

Remissdebatt om budgetförslaget för 2010

Minns någon en statsbudget som alla skulle ha varit helt tillfreds med? Knappast. Oppositionen hittar alltid stora brister i budgetförslagen och regeringspartier hittar mindre brister. Knappast har det ens funnits någon finansminister som skulle ha varit helt nöjd med alla detaljer. Det hör till sakens natur, eftersom varje budget är en balansgång och pengarna aldrig räcker till.
15.09.2009 kl. 16:05

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55