Finland bör minska hälsoskillnaderna i närområdet!

02.10.2003 kl. 00:00
"En gemensam europeisk satsning krävs för att hjälpa våra närområden att snabbare få bukt på problemen. Finland måste vara berett att i Oslo ta på sig en del av finansieringsansvaret."

 

 
De nordliga länderna, EU och Ryssland möts den 27-28 oktober i Oslo för att slå fast riktlinjer för hur man tillsammans skall kunna minska hälsoskillnaderna i våra närområden. Mötet sker på högsta nivå och bl.a. Finlands statsminister skall delta. Samarbetet skall ske inom ramen för den nordliga dimensionen. Hälsogapet mellan öst och väst är enormt när det gäller t.ex. förekomsten av HIV och tuberkulos. Gränsöverskridande åtgärder är nödvändiga för att råda bot på detta samt för att stoppa den växande prostitutionen.


- En gemensam europeisk satsning krävs för att hjälpa våra närområden att snabbare få bukt på problemen. Finland måste vara berett att i Oslo ta på sig en del av finansieringsan-svaret. Minst en miljon euro borde sättas in nu i inledningsskedet via tilläggsbudgeten. Det initiativtagande landet har ett särskilt ansvar för de ekonomiska satsningarna i initialskedet, och bör inte bara invänta andras reaktioner, anser Svenska riksdagsgruppen.

- Genom att vänta riskerar Finland att detta viktiga projekt för invånarna rinner ut i sanden. Nya siffror visar att antalet HIV-smittade i våra närområden vuxit ytterligare. Nu är det dags att lösa ett verkligt problem.

Den stora välfärdsklyftan mellan öst och väst ger upphov till moderna säkerhetsrisker som miljö-problem och sjukdomar. Bland dagens hälsobefrämjande projekt i Ryssland finns ingen tillräcklig koordinering. För tillfället finns det över 300 sådana projekt. Bristen på koordinering leder till att medlen används ineffektivt. Mötet i Oslo har i uppgift att rätta till detta missförhållande.
- En aktiv satsning av regeringen ger också förutsättningar för Finland att bli en centralort för verk-samhet anknuten till Östersjön. Helcom, som arbetar för en renare Östersjö, finns redan i Helsingfors, Nordiska Investeringsbanken likaså. Aktivitet nu kan ge Finland det sekretariat som skall ko-ordinera hälsofrågor i närområdena. För Finlands utrikespolitiska ställning i det nya Europa är detta viktigt, säger Svenska riksdagsgruppen.


2.10.2003 kl. 15.00

Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00

Responsdebatt om första tilläggsbudgeten

Trots att vi skött vår egen ekonomiska politik bra de senaste åren och kunnat både förbättra välfärden och korta av på vår statsskuld är vi mitt i den ekonomiska kris som startade i höstas på fastighetsmarknaden i USA och snabbt spred sig. Alla undersökningar pekar på att vi får lov att räkna med kärva år. Hur kärva de blir vet vi väl med säkerhet först efteråt. Nu måste vi hålla hjulen i rullning, stimulera sysselsättningen och upprätthålla tryggheten och basservicen för alla. Samtidigt måste vi ta sikte på en framtid där sysselsättningsgraden är hög, eftersom det utgör grunden för en hållbar välfärd.
18.03.2009 kl. 16:00

Interpellation om regeringens ställningstagande till högre pensionsålder

Vi har upplevt dramatiska veckor i politiken, något som har sin naturliga bakgrund i det som har hänt i världsekonomin men som också har med vårt lands åldersstruktur och arbetsmarknad att göra. Med stor tillfredsställelse kan vi notera att förståelsen för regeringens framförda förslag till åtgärder börjar vinna allt större understöd.
11.03.2009 kl. 16:30