Begränsa inte studierätten!

26.02.2004 kl. 00:00
Svenska riksdagsgruppen anser att en begränsning av studierätten till nio år är fel metod att effektivera studierna. Riksdagsgruppen vill inte ge avkall på den akademiska friheten i den kommande studiestödslösningen.

 

 
– Vi anser att studentorganisationernas modell med ett så kallat passivitetsregister är konstruktiv. Om en studerande inte studerat under en viss period skulle studeranden placeras i ett passivitetsregister varmed rätten till studentförmåner läggs på is. Rätten att återuppta studierna skulle bestå. Studenten skulle kunna uppta sina studier och lämna passivitetsregistret genom att presentera en personlig studieplan, motiverar riksdagsgruppen.

Enligt riksdagsgruppen kunde det ekonomiska stödet förbättras genom att reformera studiestödets bostadstillägg.
– Genom att flytta studerandenas bostadstillägg till det allmänna bostadsstödet kunde man utbetala bostadsbidrag under sommarmånaderna och bättre beakta vissa studieorters höga hyresnivå.

- En förbättrad studiehandledning är en av de viktigaste åtgärderna för att försnabba studierna. Studiehandledningen är idag för det mesta mycket bristfällig. I inledningsskedet och i avslutningsskedet av studierna behöver studerandena stöd för att bygga upp sin studieplan, framhåller svenska riksdagsgruppen.

Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00