Gruppledare Gestrin: "Alanens förslag hotar kommunernas självbestämmanderätt."

02.03.2004 kl. 00:00
Riksdagsledamot Christina Gestrin anser att Östra Nylands förbund klarar sig bra som ett självständigt förbund och bör bevaras som sådant.

- Att slå ihop Nylands och Östra Nylands förbund till ett jättelandskap innebär i praktiken att de östnyländska kommunerna får mindre att säga till om i sin egen region, säger Gestrin.

Gestrin tycker att förslaget att överföra beslutanderätt till en lagstadgad samarbetsstyrelse för huvudstadsregionen och till landskapsförbundets styrelse och fullmäktige i frågor som berör Helsingforsregio-nen rimmar dåligt med principerna för närdemokratin.

- Huvudstadsregionens kommuner har på frivillig väg startat ett regelbundet samarbete. Kommunerna utarbetar som bäst verksamhetsformerna för samarbetet och arbetet framskrider i positiv anda. Det skulle inte vara rätt att behandla kommunerna i huvudstadsregionen på ett annat sätt än de övriga kommu-nerna i landet. Invånarna i denna region har också en stark känsla för sin egen kommun och närdemo-kratin är lika viktig här som i andra regioner, påpekar Gestrin.

- Ett lagstadgat samarbete enligt Alanens modell hotar demokratin och självbestämmanderätten i de berörda kommunerna. Mindre kommuners och gruppers påverkningsmöjligheter minskar.

- Samarbete behövs, men det måste ske med morötter och inte med tvång och piska, bedömer Christina Gestrin.

Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Interpellationsdebatt om äldreomsorgen

Det är uppfriskande att oppositionen också intresserar sig för politiska substansfrågor som direkt berör medborgarnas vardagliga liv. Äldreomsorgen är utan tvekan en sådan. Äldreomsorgen är ändå mindre lämplig som föremål för en interpellation eftersom den är en gemensam angelägenhet för regeringen och hela riksdagen, och inte minst för kommunerna där oppositionen här i riksdagen bär samma ansvar som regeringspartierna.
29.09.2009 kl. 15:15

Remissdebatt om budgetförslaget för 2010

Minns någon en statsbudget som alla skulle ha varit helt tillfreds med? Knappast. Oppositionen hittar alltid stora brister i budgetförslagen och regeringspartier hittar mindre brister. Knappast har det ens funnits någon finansminister som skulle ha varit helt nöjd med alla detaljer. Det hör till sakens natur, eftersom varje budget är en balansgång och pengarna aldrig räcker till.
15.09.2009 kl. 16:05

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55