Gruppledare Gestrin: "Alanens förslag hotar kommunernas självbestämmanderätt."

02.03.2004 kl. 00:00
Riksdagsledamot Christina Gestrin anser att Östra Nylands förbund klarar sig bra som ett självständigt förbund och bör bevaras som sådant.

- Att slå ihop Nylands och Östra Nylands förbund till ett jättelandskap innebär i praktiken att de östnyländska kommunerna får mindre att säga till om i sin egen region, säger Gestrin.

Gestrin tycker att förslaget att överföra beslutanderätt till en lagstadgad samarbetsstyrelse för huvudstadsregionen och till landskapsförbundets styrelse och fullmäktige i frågor som berör Helsingforsregio-nen rimmar dåligt med principerna för närdemokratin.

- Huvudstadsregionens kommuner har på frivillig väg startat ett regelbundet samarbete. Kommunerna utarbetar som bäst verksamhetsformerna för samarbetet och arbetet framskrider i positiv anda. Det skulle inte vara rätt att behandla kommunerna i huvudstadsregionen på ett annat sätt än de övriga kommu-nerna i landet. Invånarna i denna region har också en stark känsla för sin egen kommun och närdemo-kratin är lika viktig här som i andra regioner, påpekar Gestrin.

- Ett lagstadgat samarbete enligt Alanens modell hotar demokratin och självbestämmanderätten i de berörda kommunerna. Mindre kommuners och gruppers påverkningsmöjligheter minskar.

- Samarbete behövs, men det måste ske med morötter och inte med tvång och piska, bedömer Christina Gestrin.

Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00