"Buttiglione olämplig som jämställdhetskommissionär"

22.10.2004 kl. 00:00
Svenska riksdagsgruppens medlemmar i riksdagens stora utskott stöder den kritik som flera grupper i EU-parlamentet framfört mot kommissionärskandidat Rocco Buttiglione.

 
I torsdags meddelade kommissionsordförande Barroso att han bildar ett kollegium av kommissionärer att övervaka medborgerliga rättigheter, diskriminering och jämställdhet, men att Buttigliones portfölj blir oförändrad.

- Buttigliones yttranden i EU-parlamentet om att homosexualitet är en synd och att kvinnan ska föda barn inom äktenskapet visar att han inte är rätt kommissionär att befrämja jämställdheten i Europa. Minst lika oroväckande är hans stöd för tanken om att inrätta asylläger i Nordafrika, säger riksdagsledamot Astrid Thors.

Frågan om uppsamlingsläger har redan diskuterats bland EU:s inrikesministrar på initiativ av bl.a. Tysk-lands socialdemokratiske inrikesminister Otto Schily.
- Förslaget är ingen lösning på problemet – endast på symptomen. Vill man stävja flyktingströmmen måste man bekämpa fattigdomen i våra närområden. Ansvaret för flyktingarnas rättsskydd och hälsa kan inte skjutas över på ett tredje land. Vilket lands myndigheter har mandat att behandla asylansökningarna – EU, hemlandet eller värdlandet för flyktinglägret, frågar europaparlamentariker Henrik Lax.

Europaparlamentet röstar om den nya kommissionen den 27 oktober.

Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00