Responsdebatten om budgeten för år 2005

16.12.2004 kl. 00:00

 

 
I remissdebatten om nästa års budget betecknade Svenska riksdagsgruppen förslaget som en budget för både unga och gamla. Den dekalen tycker vi att fortfarande kan klistras på budgetboken trots att den senaste månadens skattebeslut har gett en viss slagsida på debatten.

Genom de kompletteringar som regeringen och finansutskottet gjort innehåller budgeten nu satsningar på både barn, ungdomar, löntagare och pensionärer.
Pensionerna och veterantillägget höjs samtidigt som veteranernas rehabilitering för ökad finansiering.
Barnen uppmärksammas främst genom budgetens familjepolitiska satsningar som regeringen lovade i regeringsprogrammet; Moderskaps-, faderskaps- och föräldrapenningens minimum höjs en aning (till 15,25); vårdpenningen eller det gamla hemvårdsstödet höjs (med 42 euro till 294,28) och stödet för privat vård höjs (med 19,60 till 137,33) euro i månaden. Snutt-jobbande kvinnor får ett mer förmånligt uträkningssätt för sin moderskapspenning; och vid social och hälsovårdsministeriet inrättas ett länge efterlängtat, självständigt barnombudsmannakansli. Svenska riksdagsgruppen vill här poängtera, att resurserna för barnens ärenden, både beträffande den nya barnombudsmannen och lagberedningen i ministeriet, är snäva och hämmar möjligheterna att bevaka barnens rättigheter. FN-konventionen för barnens rättigheter är bindande och förpliktar regeringen att fördela resurser så att barnens behov prioriteras högst.

Enligt regeringspartiernas överenskommelse här i riksdagen tilläggs 2 miljoner till grundskolan. Vi vill styra pengarna till specialundervisningen samt till fortbildning av speciallärare i grundskolorna. Behovet av spe-cialundervisning växer hela tiden. Problemet bli inte mindre av att det är svårt att få tag på kompetenta speciallärare. Av landets arbetande speciallärare beräknas 31 procent sakna behörighet. Värst är bristen i södra Finland.
Det finns skäl att påminna regeringen om att enligt regeringsprogrammet skall inbesparningar p.g.a. mindre årsklasser återinvesteras i grundskolan. Här finns rum för förbättring.

I samband med budgetmanglingen och remissdebatten efterlyste Svenska riksdagsgruppen att det fortfarande är nödvändigt att öronmärka medel för mentalvårdstjänster för barn. Nu tilläggs 5 miljoner euro för att särskilt stärka barn-, familjerådgivningens samt elevvårdsarbetets roll i kommunerna. Genom ett tidigt ingripande, en låg tröskel för att få stöd kan en anhopning av problemen många gånger förhindras. Tyvärr har barnens rätt till mentalvårdstjänster inte ännu förverkligats lagenligt i alla delar av landet. Det finns fortfarande ett stort behov av att bygga ut en fungerande mental- och psykiatrisk vård. Vi hoppas därför att regeringen i sin nästa års budgetproposition tar detta behov på allvar.

Finansutskottet föreslår att tidtabellen försnabbas för att föra ut finansieringen av (statsandelarna) biblioteken från Veikkaus. För kultur- och idrotts-, och ungdomssektorn betyder det märkbart större medel (9,5 M) redan nästa år. Teatrarnas situation har länge varit verkligt svår. Stödet eftersläpar och regionteatrarna har akuta problem med att fylla sina regionala uppgifter. Ministeriet har nu getts verktyg att åtgärda dessa. Även ungdomsorganisationerna har arbetat med samma anslag sedan 1990-talet. De frigjorda medlen kan även vara en injektionsspruta för idrottsrörelsens verksamhet på gräsrotsnivå.

Studerandena har länge efterlyst åtgärder för att förbättra deras sociala situation. I fattigdomsundersökningar platsar studerandena högt. Regeringens budgetförslag medför avdragsrätt för studielån i beskattningen samtidigt som studielånets maxinivå höjs till 300 euro. Studentorganisationernas krav om att höja bostadsstödets maxtak är legitimt eftersom hyresnivån för de allra flesta är betydligt högre. Finansutskottet föreslår nu att hyresbidragets maximibelopp höjs. ( till 80 % av en hyra på högst 252 euro per mån). Trots att höjningen kommer att träda ikraft först från november nästa år, gläds vi över att den efterlängtade höjningen nu blir ett faktum.

SKATTER OCH EKONOMI

Slutligen var det löntagarna.
När man nu har facit i hand, kan regeringens val att invänta arbetsmarknadsparternas avtal inte klandras. Regeringen har nu ett flerårigt avtal som grund för sin ekonomiska politik perioden till slut. Svenska riksdagsgruppen är nöjd med skattepaketet. För det första är skattesänkningen långsiktig och sträcker sig ända fram till valperiodens slut. Linjen motsvarar Svenska riksdagsgruppens långsiktiga målsättning. I riksdagsvalet lovade vi arbeta för att skattegraden gradvis sänks, för att förbättra sysselsättningen och konkurrenskraften. Nästa års skattesänkning på en halv procent kan betecknas som en moderat modell, eftersom en mindre sänkning kunde ha inneburit att skatten de facto skulle ha stigit för dem som fått lönepåökning i förenlighet med arbetsmarknadsuppgörelsen.

Vi har vid flera tidpunkter i år uppmanat regeringen att noggrant överväga om det inte vore dags att utnyttja även andra skatteinstrument än inkomstskatten. Finländarnas köpkraft har nämligen ökat med över fem procent i år. Det är skäl att fråga hur mycket det är skäl att öka köpkraften innan konsumtionen övergår till sparande på bankkontot.
Detta för mig över till det kanske mest positiva i skattebeslutet – nämligen slopandet av förmögenhetsskatten.

Finland har hamnat på efterkälken gällande fasta investeringar. Så som också konstateras i den av statsministern beställda globaliseringsrapporten, så behöver Finland mer investeringar – både utländska och inhemska. Det finns olika sätt att locka utländska investeringar, men slopandet av förmögenhetsskatten är utan tvivel rätt verktyg för att ta till vara det inhemska investeringskapitalet och inte driva detta kapital ut ur landet, där det i varje fall varken inhämtar skatteinkomster eller finns till hands som riskkapital för investeringar i vårt land.
Förmögenhetsskatten är investeringshämmande därför att den kan höja skatten på avkastningen från 28 procent upp till 66 procent. Slopandet innebär ett direkt skattebortfall, men inhämtar nu betydligt större vinster i ekonomin och kommer att befrämja sysselsättningen.

KOMMUNERNA

Kommunernas ekonomiska situation ser ut att ljusna efter 2005. Därför var det klokt av regeringen och finansutskottet att förbättra balansen för korrigeringen av statsandelarna så att den blir mindre baktung och kan förbättra den svåra ekonomin i kommunerna nästa år.

Basservicebudgeten har medfört möjligheter till en långsiktigare planering av kommunernas verksamhet, men innehåller ännu allvarliga brister. Den största är att den inte lyckas beakta effekterna i olika kommuner. T.ex. för huvudstadsregionens städer förblir de klara satsningarna på ca 250 M till kommunerna, på bl.a. skola och omsorg, enbart schimära. Tidigare beslut i anslutning till beskattningen verkar i motsatt riktning så att effekterna på verkstadsgolvet – i skolan - ger nedskärningar och större grupper.

Svenska riksdagsgruppen kräver därför att reformen av statsandelssystemet innehåller bestämmelser om att negativa statsandelar inte skall förekomma och att skillnaden mellan de som betalar utjämning och de som erhåller utjämning inte skall bli hos staten, utan skall betalas tillbaka till de utjämnande kommunerna.Förslaget till statsandelsreform kräver också andra justeringar. För fastighetsskattens del föreslår vi att man kunde avskaffa gränserna helt och hållet. Det behövs varken en undre eller övre gräns. Kommunerna kan själva bedöma på vilket sätt de kan öka sina skatteinkomster.

Budgetens skattepaket har flera positiva konsekvenser för kommunernas ekonomi. Skattesänkningens negativa effekter på kommunekonomin skall kompenseras. Regeringens beslut att ta i bruk den för kommunerna mer exakta, nya skattereduktionsmodellen från 2006 innebär dessutom att kommunernas avdrag inte behöver beröras då staten fattar beslut om att sänka inkomstskatten. Detta kommer att förbättra möjligheterna till att förutspå den kommunala ekonomin.

Det inkomstpolitiska avtalet har en positivt stärkande effekt på hela arbetsmarknaden men jag vill särskilt lyfta fram kommunsektorn. Kommunsektorn har sedan ifjol fram till 2007 ett löneförhöjningsprogram med vilket man hoppas höja lönerna och stärka kommunsektorns konkurrenskraft. Programmet förutsatte att den allmänna lönestegringen inte äter upp allt på det kommunala programmets bekostnad. Med denna arbetsmarknadslösning har vi orsak att se fram emot höjda löner inom kommunsektorn i förhållande till andra sektorer.

MILJÖ

Få av oss är förberedda på att få sina hem totalförstörda av naturkatastrofer. Höstens tilläggsbudget innehöll ersättningar för de skador på privat egendom som uppstod i samband med de stora regnen. Finansutskottet anser nu att det finns orsak att ta översvämningshotet i beaktande även i nästa års statsbudget, ef-tersom våra kloaksystem inte kunde hantera så pass stora vattenmängder. Det är också viktigt att bygga ut vatten- och avloppsnäten för att motarbeta övergödningen av våra vattendrag och hav. Även saneringen av förorenade markområden behöver tyvärr ökade medel. Det är därför positivt att man kunde enas om att höja anslagen för vatten- och avloppsarbeten samt miljövårdsarbeten. (Med totalt 5 miljoner euro.)

TRAFIK

Landets trafik- och kommunikationsnät är en viktig faktor för vår konkurrenskraft. Behovet av grundreparationer måste man ta på allvar. Regeringen bör uppfölja sitt program för infrastrukturer. Det är inte möjligt att åtgärda alla väntande projekt genom små justeringar i budgeten i riksdagen.

Vägunderhållet får 10 miljoner till och avsikten är att styra pengarna till trafiksäkerheten, tryggare skolvägar och brådskande trafikförbättringar i tillväxtorter. Privata vägar får också påökning, liksom kollektivtrafi-ken. Vi vill särskilt lyfta fram skärgårdstrafiken som får ett extra anslag på 200,000 € som kan användas för förbindelsetrafik för skärgårdsbor i Finska viken. Samtidigt kunde man enas om att inleda forskningsfartyget Arandas reparationer. I år behövdes ingen brandkårsutryckning för att trygga Kvarkentrafiken eller tågtrafiken mellan Karis och Hangö, eftersom dessa fanns insatta redan i budgetpropositionen.

Till slut vill Svenska riksdagsgruppen uttrycka vår stora glädje åt att riksdagen vill tillägga biståndsfullmakter för 60 M i nästa års budget. Detta möjliggör en långsiktig planering av de växande biståndsmedlen och garanterar medverkan i breda, långvariga utvecklingsprogram. Svenska riksdagsgruppen anser att detta är särskilt viktigt beträffande tryggandet av kvaliteten i FN-organisationernas viktiga arbete.

Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Interpellation om regeringens ställningstagande till högre pensionsålder

Vi har upplevt dramatiska veckor i politiken, något som har sin naturliga bakgrund i det som har hänt i världsekonomin men som också har med vårt lands åldersstruktur och arbetsmarknad att göra. Med stor tillfredsställelse kan vi notera att förståelsen för regeringens framförda förslag till åtgärder börjar vinna allt större understöd.
11.03.2009 kl. 16:30

Remissdebatt om tilläggsbudgetförslaget

Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider.
Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider.
12.02.2009 kl. 15:00

Remissdebatt om tilläggsbudgetförslaget

Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider. Läget är detsamma i alla länder, den globala ekonomin visar sig nu från sin sämsta sida. I alla länder brottas man även med stimulanspaket för att stimulera åtminstone den egna ekonomin och konsumtionen för att, som president Obama sagt, krisen inte skall bli en katastrof. Också vårt stimulanspaket behövs – det ger oss en god chans att klara läget. Regeringen har reagerat snabbt, men måste ännu ha beredskap till snabba åtgärder under hela 2009. Vi måste hålla jämna steg med övriga världen.
12.02.2009 kl. 17:40

Statsrådets redogörelse om Finlands säkerhets- och försvarspolitik 2009

Säkerhetsbegreppet omfattar idag betydligt mer än militär försvar, civilförsvar och tryggande av samhällets funktioner. Trots att vi bor och lever i norra Europa kan händelser var som helst i världen påverka vår uppfattning om vårt lands säkerhet. Vi måste också därför bidra till att stärka säkerheten på alla håll. En grundläggande fråga för vårt arbete för den globala säkerheten är vårt biståndsarbete. Utvecklingssamarbetet stöder förebyggande verksamhet, medling och fredsprocesser, återuppbyggnad efter konflikter samt eftervård efter kriser och naturkatastrofer. Det är viktigt att i utvecklingssamarbetet satsa på allt som kan stöda en demokratisk utveckling på olika håll i världen.
11.02.2009 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om regeringens politik 2009

År 2009 kommer att präglas av den ekonomiska recession som vi nu befinner oss i. Frågan nu är bara hur djupt vi sjunker och hur länge den varar. Statsrådet har redan avgett ett förslag till en första tilläggsbudget med ordentliga stimulansåtgärder. Efter beslutet har budgeten och den första tilläggsbudgeten tillsammans en stimulanseffekt för 2009 som enligt Europeiska kommissionens jämförelse är den tredje största bland EU:s 27 medlemsländer. Resten av den politik om förs under året och de propositioner regeringen avger kommer alla att speglas mot denna bakgrund.
10.02.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsbudgeten för år 2009

Det ekonomiska läget ser nu mycket annorlunda ut än vad det gjorde i mitten av september när vi diskuterade budgetförslaget i remissdebatt. Nu, tre månader senare, befinner vi oss i en ekonomisk tillbakagång, där dåliga prognoser var och annan vecka ersätts av nya, ännu sämre prognoser. Det har vi märkt genom ökade samarbetsförhandlingar, uppsägningar och permitteringar. Nästa år kommer att avvika från det vi blivit vana med under en längre tid. Vi är rädda för att arbetslösheten kommer att öka och den ekonomiska tillväxten att avta. Nu är goda råd dyra. Det gäller att anpassa budgetåtgärderna till den uppkomna situationen och rikta in dem på åtgärder som stimulerar inhemsk produktion, konsumtion och sysselsättning.
15.12.2008 kl. 00:00

Statsrådets redogörelse om reformen av upphandlingslagen

Målsättningen med upphandlingslagstiftningen är att säkerställa en fri rörlighet för varor och tjänster samt en välfungerande inre marknad, att effektivera användningen av offentliga medel och främja upphandling av hög kvalitet, samt främja en ökad öppenhet i upphandlingen.
26.11.2008 kl. 16:17