Läkemedelsbolagens förfarande en besvikelse

07.03.2005 kl. 00:00
Nyheten om att läkemedelsbolagen och apotekarna ingår avtal för att utnyttja kryphål i bestämmelserna om parallellpreparat var en besvikelse, säger riksdagsgruppens medlem i riksdagens social- och hälsovårdsutskott Pehr Löv.

 

 Enligt lagen skall apoteken erbjuda patienten att byta ut receptet mot det billigaste alternativet. Enligt Helsingin Sanomat erbjuder apoteken en annan av avtalspartnerns produkter som inte nödvändigtvis är den billigaste.
- Lagen ger patienten rätt att välja det preparat som denna önskar. Valet får däremot inte styras av hemliga avtal mellan läkemedelsindustrin och apoteken. Det är viktigt att trovärdigheten för utvecklingen, marknadsföringen och försäljningen av mediciner består, säger Löv.

- Det är bra att myndigheterna noggrant utreder hur utbrett förfarandet är. Ifall aktörerna på marknaden inte har för avsikt att agera enligt lagens anda, måste lagstiftaren överväga ytterligare begränsningar och påbud för att få bukt med de galopperande läkemedelskostnaderna, anser Löv.

Då systemet med parallellmediciner trädde i kraft år 2003 sjönk både patienternas och Folkpensionsanstaltens medicinkostnader märkbart. Ifjol skedde en rejäl ökning igen. Enligt uppgift gick staten och patienterna ifjol miste om tiotals miljoner euro på apotekarnas och läkemedelsbolagens avtalssystem.

Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Statsministerns upplysning om regeringens politik 2006

Våren har inletts med en presidentvalskampanj som förutom utrikespolitiken, också berörde många aktuella EU- och nationella angelägenheter. Finlands roll i världen kommer att vara intressant under årets gång. På sommaren tar vi över ordförandeskapet för EU, och då har vi en unik chans att visa att Finland är ett land som vill arbeta för ett EU där alla invånare skall känna sig respektfullt behandlade, sade Christina Gestrin.
09.02.2006 kl. 00:00

Responsdebatten om statsbudgeten för år 2006

Riksdagen har inte enbart ägnat tid åt att maktbalansen i säkerhetspolitiken den senaste månaden. Varje höst begår vi en liten maktkamp mellan riksdag och regering om vem som skall ha sista ordet i fråga om statsbudgeten. Trots att riksdagen har den slutliga budgetmakten är det bra om riksdagens ändringar ändå kan skötas i samråd med finansministeriet för att undvika tekniska misstag.
13.12.2005 kl. 00:00

Regeringens redogörelse om energi- och klimatpolitiken

Klimatförändringen är vår tids största globala miljöhot. Vi är inne i den första fasen av en lång process som saknar ett slut. Den generation som idag fattar beslut bär ett stort ansvar för kommande generationers möjligheter att leva och verka på jorden. Redan nu finns det skrämmande och varnande exempel på hur vissa ursprungsfolk varit tvungna ge upp sina urgamla traditioner då arktiska miljöns klimat förändrats så mycket. Det finns ett stort globalt intresse för att utveckla miljövänlig teknologi inom energiproduktionen.
30.11.2005 kl. 00:00

Statsrådets redogörelse om Europeiska unionens konstitutionella fördrag

Då nyhetsåret 2005 skall sammanfattas blir EU:s grundfördrag antagligen en av årets främsta poli-tiska nyheter. Det är kanske här ingen överraskning att säga att den franska omröstningen var en stor besvikelse för oss som trodde att det nya fördraget tom med sina brister var en förbättring från förut. Allra mest skulle ett lyckat slutförande av processen manifestera möjligheterna för att bygga vidare på ett starkt handlingskraftigt EU.
29.11.2005 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om Fortums optionsprogram

22.11.2005 kl. 00:00

Regeringens jordbrukspolitiska redogörelse

26.10.2005 kl. 00:00