Interpellation om ojämlikheten och fattigdomen

09.03.2005 kl. 00:00

 

 
Trots att vi har byggt upp ett välfärdssystem med flera skyddsnät finns det människor som faller igenom dem alla. För dem är situationen mycket svår eftersom den oftast uppstått på grund av flera olika orsaker. Vi har givetvis en plikt att hjälpa dessa på fötter igen.

Då interpellanterna klagar över de växande inkomstklyftorna kan det vara bra att påminna att Finland fortfarande har bland de minsta inkomstklyftorna i världen. För de allra flesta som hamnar i nöd fungerar vårt system.

Interpellationen visar hur olika syn på samhällsekonomin delar av oppositionen har från regeringens syn. Regeringen eftersträvar att få hela samhällsekonomin att gå på alla cylindrar eftersom vi vet att då klarar samhället av att ta hand om också de allra svagaste. Vänstern ser det däremot som viktigast att man snabbt höjer stöden och bidragen oberoende ifall motorn är igång eller inte.
Svenska riksdagsgruppen har sedan många år haft principen om att i första hand satsa på samhällsservicen framom nya inkomstöverföringar. Den principen vill vi hålla fast vid fortfarande. För dem som har det sämst ställt är det vik-tigt att servicen fungerar.

En stor del av dem som nu har det svårt lider på grund av arbetslöshet. Därför måste regeringens främsta mål vara att öka sysselsättningen.
Vänsterförbundet håller fast i sin bitterhet på att det var fel att regeringen avskaffade förmögenhetsskatten. Eftersom det också borde ligga i vänsterns intresse att det skapas nya arbetsplatser i Finland, borde ni lära er att se det positiva i avskaffandet. Förmögenhetsskatten var ingenting annat än en invester-ingsskatt som höjde tröskeln för investerare att hålla kvar pengarna i landet. Vi har redan sett prognoser på att de fasta investeringarna ökar i år med upp till sju procent.
Samtidigt visar Statistikcentralens siffror att antalet sysselsatta ökade med 18,000 personer jämfört med ifjol. Men det behövs ytterligare åtgärder.

En grupp som kom i kläm vid depressionens början var de uppfattades vara för gamla för att fortbilda sig. Det är en stor grupp människor som föddes på 1940-talet som aldrig fick återvända till arbetslivet. Regeringen föreslog därför i höstas att dessa skall erbjudas sjukpension enligt den så kallade Taipale-modellen. Beslutet visar att regeringen nog har tagit ansvar för de svagaste.

Svenska riksdagsgruppen är orolig för att fattigdomen ökar bland de äldsta och yngsta i samhället. Enligt en rapport från Stakes löper barn i ensamförsörjarfamiljer störst risk för utslagning.
Det har dessutom visat sig att vår lagstiftning gör det svårt att rikta hjälp just till denna grupp. År 2004 föreslog regeringen att barnbidragen höjs. Dessvärre kräver nuvarande lagstiftning att utkomststödet måste sänkas i motsvarande grad. De familjer som lever på utkomststöd fick inte någon nytta av förhöjning-en, eftersom tillägget till inkomsterna samtidigt påverkar utkomststödets storlek. Svenska riksdagsgruppen vill åter aktualisera vår tidigare lagmotion som kunde lösa detta problem.
Utöver detta borde regeringen arbeta för att föräldrapenningen uppnår samma nivå som minimidagpenningen.

Samtidigt vet vi att fattigdomen ökar bland de pensionärer som enbart lever på folkpension.
Folkpensionerna höjdes år 2001 och nu igen den 1 mars. Många anser att höjningen blev alldeles för blygsam. Det beror delvis på att en rad andra stöd är via lag kopplade till folkpensionens nivå. Samtidigt måste skatten sänkas för att inte pensionshöjningen äts upp av en strängare beskattning. Detta gör att den slutliga prislappen blir betydligt högre än själva pensionshöjningen.

Inom Svenska riksdagsgruppen vill vi se att en utredning startas om huruvida man kunde via undantag frikoppla folkpensionen från andra stöd för att möjliggöra en större höjning av folkpensionen. På det sättet kunde man bättre rikta förbättringen till dem som lever enbart på folkpension.

Trots de oroväckande rapporterna om att fattigdomen ökar bland de äldre bör vi minnas att pensionärernas beskattning har sjunkit de senaste åren. Enligt Skattebetalarnas förbund understeg pensionärernas beskattning 1991 års nivå redan år 2001. En pensionär med en medelinkomst på 985 euro betalade år 1996 hela 19,6 procent i skatt men år 2004 endast 13,9 procent.

Ett slutligt bevis på utslagning är bostadslösheten. Antalet bostadslösa har sjunkit från 80-talets 20,000 personer till 10,000 i mitten på 90-talet. Summan har sedan stagnerat på den nivån ända fram till 2002 varefter antalet återigen sjunkit ned till 7,700 personer. Det visar att regeringens programpolitik har gett resultat.

Svenska riksdagsgruppen anser att regeringen är inne på rätt linje och föreslår enkel övergång till dagordningen.

Mikaela Nylander höll gruppanförandet 9.3.2005.

Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Responsdebatt om budgetramarna för åren 2007-2011

Den sittande regeringen har nu presenterat sina sista budgetramar för denna period. Betyget är minst sagt nöjaktigt. För statsfinansernas del måste betyget bli berömligt, sade Eva Biaudet.
15.05.2006 kl. 00:00

Responsdebatten om om redogörelsen gällande EU:s grundfördrag

Jag vill börja med att göra några saker fullständigt klara. Inom Svenska riksdagsgruppen tror vi på den Europeiska Unionen! Vi är övertygade om att Finland mår bättre, och att vi har klarat oss bättre som medlem i unionen än om vi hade valt att stå utanför. Utan medlemskap i EU hade det varit ännu svårare att övervinna depressio-nen på 1990-talet, sade Astrid Thors.
10.05.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om åldringsvården

Vad finns staten till för? Jo, enligt Svenska riksdagsgruppen har statsapparaten till uppgift att träda in i de livsskeden som individen inte klarar sig på egen hand. Därför anser vi att staten skall koncentrera sig på att stöda individen under hennes första och sista år. Finland har ett bra lagstadgat stöd för våra åldringar. Men lagtexten är inte mycket värd om den inte omsätts i praktiken, sade Pehr Löv.
04.05.2006 kl. 00:00

Statsrådets utbildningspolitiska redogörelse

Statsrådets redogörelse är en positiv läsning. För det första är nivån i den finländska utbildningen rätt bra och för det andra har regeringen valt att fördomsfritt sätta fingret på de utmaningar som måste lösas. Hela vårt välstånd bygger i grunden på hur vi löser de utbildningspolitiska utmaningarna. En hög kunskapsnivå blev Finlands räddning under det svåra 90-talet. Så skall det också vara i framtiden, sade Christina Gestrin
02.05.2006 kl. 00:00

Redogörelsen om detaljhandelns struktur och utveckling

Det är rätt vanligt att folk idag beklagar sig över både internationaliseringen och globaliseringen. Ofta framställs dessa som nya och obehagliga fenomen för Finland. Jag frågar mig om man då har glömt sitt eget lands historia och bakgrund, sade Roger Jansson i sitt gruppanförande.
26.04.2006 kl. 00:00

Regeringens budgetramar 2007-2011

Rapporteringen och slutsatserna från regeringens budgetramförhandlingar varierar beroende vem man lyssnar på. Dels har det talat om regeringskris och avgångar, dels om konstruktiva diskussioner. Kontentan är ändå den, att regeringen kom överens om att ge fortsatt stöd till lantbruk och landsbygd också efter att EU-stöden skärs ned. Exakta eurobelopp kan givetvis inte slås fast förrän förhandlingarna med EU avslu-tats. Det är inget nytt i det. Så har vi agerat redan i tolv år.
28.03.2006 kl. 00:00

Regeringens redogörelse om arbetskraftens fria rörlighet inom EU

Jag vill tacka regeringen för en bra redogörelse, men framför allt - en klok slutsats. Det är bra att regeringen driver en fördomsfri och klar politik. Mycket av de hot och risker som framförts i debatten om arbetskraftens rörlighet har handlat mera om skrämselpropaganda än om sakliga argument.
14.03.2006 kl. 00:00