Enestam: Fortsätt utveckla Nylands Brigad!

16.03.2005 kl. 00:00
Mijöminister Jan-Erik Enestam utryckte idag glädje över att Nylands Brigad framtid är säkrad och konstaterade samtidigt att det nu vore viktigt att satsa på att utveckla Nylands Brigad för att förstärka brigadens ställning i framtiden.

- Nylands Brigad har en speciell status i och med att språklagen klart och tydligt stipulerar att ett truppförband, av brigadstorlek, skall vara svenskspråkigt. Men den har också en viktig försvarspolitisk funktion i och med de nya kustrobotarna och det allt intensivare försvarssamarbetet med Sverige. Utan den nya språklagen skulle kampen för brigaden i alla fall ha varit svårare. Beslutet visar tydligt att språklagen fungerar, konstaterade Enestam.

Enestam ville också se framåt:
-Med tanke på framtiden borde brigaden utvecklas till en truppenhet med bredare internationell kontaktyta. Redan nu har Dragsvik ett specialkunnande i skärgårdsförsvar. Detta är strategiskt ytterst viktigt med tanke på framtiden, sade Enestam.

- Som tidigare försvarsminister vet jag att minister Kääriäinen inte har inte haft det lätt när han har fattat sitt beslut om garnisonsnedläggningar. Det är skäl att ge erkänsla åt Kääriäinen för ett modigt beslut. Samtidigt vill jag också tacka honom för att han lyssnat på argumenten för Nylands Brigad och insett dess unika betydelse. Det bevisas i och med att brigaden ytterligare förstärks, sade Enestam.

Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00